Počinje izgradnja mosta preko Tare između Crne Gore i BiH

Počinje izgradnja mosta preko Tare između Crne Gore i BiH

Gradnja međudržavnog mosta preko rijeke Tare, na spoju magistralnog puta na lokaciji Šćepan Polje, počeće tokom naredne godine, dogovoreno je na sastanku ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i ministra komunikacija i prometa BIH Edina Forte, u Sarajevu.

Za realizaciju ovog projekta, kao i izgradnju pristupnih saobraćajnica, ministri dviju zemlje su, na sastanku sa predstavnicima Svjetske banke i EBRD-a, uputili zajedničku inicijativu za dobijanje bespovratnih sredstava.

“Ovo je za nas vrlo važan projekat jer će se njegovom realizacijom riješiti višedecenijski problem neuslovnog postojećeg mosta koji povezuje dvije države i koji je dio međunarodnog puta Podgorica – Sarajevo. Izgradnja mosta biće finansirana zajedničkim sredstvima dviju država. Odlučili smo da 2024. započnemo izgradnju mosta u Šćepan Polju. Nedugo zatim očekujemo početak izgradnje pristupnih cesta sa obje strane. Započinjemo nešto što je smišljeno još 1983. Krajnje je vrijeme”, kazao je Forte.

Tokom posjete Sarajevu, Radulović je upoznao Fortea sa inicijativom izgradnje Jadransko jonskog autoputa naglasivši značaj tog projekta za Crnu Goru koji je podržan i od strane resornog ministra Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

“Jadransko jonski autoput je ključni strateški projekat za region jugoistočne Evrope i Balkana. Njegov završetak obezbijediće koridor visokog kapaciteta i kvaliteta koji spaja srednju Evropu i sjevernu Italiju sa jonskim poluostrvom preko Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke”, rekao je Radulović.

Ministar Radulović je upoznao bosanskog kolegu sa planovina na realizaciji putnog pravca Goražde-Pljevlja koji bi bio veza autoputa Bar-Boljare i autoputa Požega-Sarajevo.

Izvor AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.