Đeka: Obaveza svih nas je da osobama sa invaliditetom obezbijedimo ravnopravan položaj

Đeka: Obaveza svih nas je da osobama sa invaliditetom obezbijedimo ravnopravan položaj

Osobe sa invaliditetom su jedna od najosjetljivijih društvenih grupa, koja se svakodnevno suočava sa brojnim i raznovrsnim problemima, zato je potrebno dodatno angažovanje svih nadležnih institucija kako bi poboljšali uslove njihovog života, saopštio je danas ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

“Obezbjeđivanje ravnopravnog položaja i punog učešća lica s invaliditetom u svim sferama društvenog života je obaveza svih nas”, naveo je Đeka.

Poručio je da će Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava u najskorijem periodu nastojati da realizuje obaveze koje ima u vezi sa unapređenjem položaja te ranjive društvene grupe.

“Arhitektonske i informacione pristupačnosti i dalje su najveća prepreka za lica sa invaliditetom koja se suočavaju i sa povećanim rizikom od siromaštva, otežanom zdravstvenom i socijalnom zaštitom, školovanjem i zapošljavanjem. Potrebno je podizanje svijesti stručne i opšte javnosti kako da postupaju prema osobama sa invaliditetom kako bi im omogućili ostvarivanje zagarantovanih prava. Zajednička misija državnih organa, ali i crnogorskog društva u cijelini, je da moramo svi zajedno više raditi na promovisanju razumijevanja, na stvaranju boljih uslova za unapređenje prava lica sa invaliditetom kako bismo omogućili njihovu punu participaciju”, zaključio je Đeka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.