Vrata Evrope širom otvorena za Crnu Goru

Vrata Evrope širom otvorena za Crnu Goru

Na odvojenim sastancima, poslanici Skupštine Crne Gore razmijenili su mišljenja sa evropskim kolegama Vladimirom Bilčikom, Klemenom Grošeljem, Tomasom Vajsom, Dejvidom Mekalisterom i Korinom Krecu

Pred Crnom Gorom je istorijska šansa i njeno pridruživanje EU, uz ispunjavanje neophodnih kriterijuma, veoma je realistično, ocijenjeno je u razgovorima poslanika crnogorskog parlamenta sa evropskim kolegama u Briselu.

Članovi Delegacije Skupštine Crne Gore sastali su se u Briselu sa poslanicima Evropskog parlamenta i predstavnicima Evropske komisije (EK) i Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Delegaciju su činili Zdenka Popović, Miodrag Laković, Ivan Vuković, Slaven Radunović, Mirsad Nurković, Milun Zogović, Ana Novaković Đurović, Slađana Kaluđerović, Boris Mugoša, Artan Čobi, Adrijan Vuksanović i Jevrosima Pejović.

Na odvojenim sastancima, poslanici Skupštine Crne Gore razmijenili su mišljenja sa evropskim kolegama Vladimirom Bilčikom, Klemenom Grošeljem, Tomasom Vajsom, Dejvidom Mekalisterom i Korinom Krecu.

– Istaknuto je da bi trebalo iskoristiti momenat otvorenih vrata EU – saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Konsenzus oko evropske agende

Kako je naglašeno tokom razgovora evropskih i crnogorskih parlamentaraca, uprkos političkim razlikama, postoji konsenzus svih partija u Crnoj Gori oko evropske agende, kao i posvećenost ostvarivanju konkretnih rezultata.

Iz Skupštine su saopštili da su, u tom smislu, poslanici EP pozdravili nedavno imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda i odlučnost političkih snaga da ispune preostale potrebne uslove za članstvo, ali i predočili konkretne prioritete po oblastima.

– Poslanici su razgovarali sa predstavnicima EK i EEAS o konkretnim koracima koje zemlja treba da preduzme za punopravno članstvo, uključujući ispunjavanje mjerila u okviru poglavlja 23 i 24, prije svega onih koja se odnose na vladavinu prava, izbornu reformu, borbu protiv korupcije, tržišnu ekonomiju i slobodu medija – navodi se u saopštenju.

Sagovornici su naglasili da su dosadašnji rezultati Crne Gore, uz otvorena sva pregovaračka poglavlja, i činjenica da država nema ozbiljnih otvorenih pitanja sa susjedima veoma pozitivan znak i podsticaj ne samo za Crnu Goru, već i ostale zemlje za evropskim aspiracijama.

– Crnogorska delegacija je pozdravila poruke ohrabrenja i optimizma koje su uputili poslanici EP u kontekstu evropske perspektive za našu zemlju, uz naglasak da je pred Crnom Gorom istorijska šansa i da je njeno pridruživanje EU veoma realistično uz ispunjavanje neophodnih kriterijuma – navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je prenesena poruka da je Komisija spremna da pruži svu potrebnu podršku Crnoj Gori da zauzme strukturisan i strateški pristup za neophodnu političku i društvenu transformaciju zemlje.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.