Stoltenberg: NATO će osigurati stabilnost na zapadnom Balkanu

Stoltenberg: NATO će osigurati stabilnost na zapadnom Balkanu

udite uvjereni, NATO će učiniti što je potrebno kako bi se održala ili osigurala stabilnost u regionu jer to je važno ne samo za zapadni Balkan, već i za cijelu Evropu - izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je istakao da je posljednjih nekolko sedmica povećana napetost na zapadnom Balkanu, navodeći zapaljivu retoriku u Bosni i Hercegovini, ozbiljne nasilne incidente na sjeveru Kosova, uključujući i napade na vojnike NATO-a, oružani napad srpske paravojnegrupe u selu Banjska, u kojoj su ubijene tri osobe.

- To su ozbiljni incidenti i moramo ostati usredsređeni na zapadni Balkan dok se u isto vrijeme, naravno, bavimo ratom u Gazi i nastavljamo pružati potporu Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

Blisko će, dodao je, sarađivati sa saveznicima u regionu kako bi osigurali i učinili sve što je moguće da se smanje napetosti i spriječi eskalaciju sukoba.

Njegova izjava uslijedila je nakon posjete Zapadnom Balkanu, gdje se sastao sa najvišim zvaničnicima i izrazio zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.