Predložena zabrana prosipanja otpada u lavaboe i istresanja prostirki sa balkona i prozora
Foto: Pobjeda

Predložena zabrana prosipanja otpada u lavaboe i istresanja prostirki sa balkona i prozora

Sekretarijat za komunalne poslove pripremio je nacrt odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, o kojem je u toku javna rasprava koja će trajati do 8. decembra.

Nacrtom odluke o kućnom redu u stambenim zgradama predviđeno je regulisanje prava i obaveze stanara u cilju omogućavanja nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja posebnih djelova zgrade, zajedničkih djelova, te instalacija i uređaja koji pripadaju zgradi, kao i održavanje čistoće, reda i mira u zgradi.

ODMOR

Prema predloženim rješenjima, stanari će morati da se ponašaju na način koji obezbjeđuje dnevni i noćni odmor svih stanara zgrade radnim danima u vremenu od 16 do 18 sati i od 21 do šest sati, kao i od 13 do 17 te od 23 do osam sati u danima vikenda.

- Zabranjeno je vikom, galamom, glasnom muzikom ili pjevanjem narušavati mir u stambenoj zgradi i u dvorištu stambene zgrade, kao i remetiti mir mehaničkim izvorima buke (upotrebom motora, mašina, raznih aparata i sl.). Buka koja u zgradi nastaje prilikom korišćenja kućnih aparata, mašina, akustičkih i sličnih uređaja, ne smije preći graničnu vrijednost indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke na zdravlje ljudi, utvrđenih posebnim propisom. Dozvoljeni nivo buke u zatvorenom prostoru u zgradi u kojem se obavlja privredna ili druga djelatnost, kao i dozvoljeni nivo buke na otvorenom prostoru koji pripada urbanističkoj parceli, ne smije prelaziti granične vrijednosti iz stava 3 ovog člana. Skupština stambene zgrade može odrediti drugačiji raspored vremena za odmor i ta odluka mora biti istaknuta na oglasnoj tabli, o čemu se stara upravnik zgrade – navodi se, između ostalog, u nacrtu.

PROSIPANJE

Takođe, ukoliko bude usvojen ovaj prijedlog, biće zabranjeno prosipanje tečnosti, bacanje predmeta, otpada, istresanje podnih i drugih prostirki sa prozora, balkona, terase i drugih djelova stambene zgrade. U lavaboe, kade i druge sanitarne uređaje koji su povezani na kanalizacionu instalaciju neće biti dozvoljeno bacanje otpadaka i drugih predmeta koji mogu zapušiti i oštetiti kanalizacione instalacije.

- Prostorije u kojima se obavlja djelatnost pri kojoj se stvaraju para, dim, mirisi ili nastaje buka od rada uređaja i sl, moraju imati urađenu izolaciju odnosno na drugi način obezbijediti da se ne ometa stanovanje ili ugrožava zdravlje stanara. Na prozoru, balkonu i terasi zabranjeno je držanje predmeta koji ugrožavaju bezbjednost prolaznika, narušavaju spoljni izgled zgrade ili ispuštaju tečnost u dvorište ili na posebne djelove drugih stanara. U stanu se mogu držati kućni ljubimci u skladu sa posebnim propisom Glavnog grada kojim se uređuje držanje kućnih ljubimaca – predloženo je navedenim rješenjem.

Radi zaštite od požara u stambenim zgradama i prostorijama koje imaju ugrađenu protivpožarnu zaštitu, moraju se održavati uređaji u ispravnom stanju (hidranti, aparati i sl.), kao i redovno održavati i čistiti dimnjaci, o čemu se stara skupština stambene zgrade i upravnik.

- Aparat za gašenje požara sa uputstvom za upotrebu u stambenoj zgradi postavlja se na vidnom mjestu i to najmanje po jedan aparat za elektroinstalacije, pored glavnog razvodnog ormara i najmanje po jedan aparat na svakoj etaži – navedeno je u dokumentu koji se nalazi na javnoj raspravi.

KAZNE

Nacrtom odluke predviđene su i novčane kazne. Tako će novčanom kaznom od 150 do 10.000 eura biti kažnjena stambena zgrada (Skupština stanara) kao pravno lice ako ne obezbijedi ispravnost protivpožarnih uređaja i redovno održavanje dimnjaka, ne obezbijedi aparat za gašenje požara sa uputstvom za upotrebu. Za isti prekršaj kazniće se upravnik kao odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 30 do 1.000 eura.

- Novčanom kaznom od 150 do 10.000 eura, kazniće se za prekršaj pravno lice ako nema ugrađenu izolaciju ili na drugi način nije obezbijedio prostoriju u kojoj se obavljanjem djelatnosti stvaraju para, dim, mirisi i nastaje buka od rada uređaja. Za isti prekršaj, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20 do 1.000 eura, dok kazna za preduzetnika iznosi od 50 do 3.000 eura – navodi se u prijedlogu dokumenta.

Kao razlog za donošenje ove odluke navodi se da je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o održavanju stambenih zgrada kojim je propisano ovlašćenje jedinici lokalne samouprave da donese propis kojim bi se bliže normirali uslovi kućnog reda kojih se moraju pridržavati etažni vlasnici.

Centralna javna rasprava o nacrtu odluke o kućnom redu u stambenim zgradama biće održana 8. decembra u zgradi Skupštine glavnog grada, prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.