Krgović Šarović: Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma
Foto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda

Krgović Šarović: Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma

Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

- Mislim da je dobro razmišljati u pravcu prekomponovanja u zimski nordijski centar. Ta vrsta razvoja ima dobru perspektivu, jer je nordijsko skijanje jako popularno na globalnom nivou, a Žabljak ima odlične terene i nije potrebna velika količina snijega. Finansijska ulaganja su znatno manja u odnosu na alpsko skijanje - rekla je Krgović Šarović u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Ona je podsjetila da je zimska sezona značajno kasnila u odnosu na projektovani datum početka, kao i da zbog nedostatka snijega nije bilo moguće organizovati glavne turističke aktivnosti.

- Drugi dio sezone je ispunio očekivanje, kako u broju posjeta, tako i mogućnošću stavljanja na raspolaganje svih turističkih kapaciteta. Prvi dio sezone je i tek kako važan, jer uključuje praznike, školski raspust, koji su dobra prilika za boravak na Žabljaku i tu se mnogo izgubilo. Izgubljeno je teško nadoknaditi, tako da ćemo na kraju kada sumiramo sve rezultate, imati sezonu koja se zasigurno neće moći upisati na listu uspješnih - kazala je Krgović Šarović.

Glavni gosti tokom sezone bili iz Crne Gore, za kojom slijedi Srbija, pa su oni u ukupnoj strukturi činili 90 do 95 odsto turista. Ostali manji procenti bili su iz Hrvatske, Rusije i Ukrajine.

Krgović Šarović je saopštila da se Turistička organizacija ne bavi realizovanjem infrastrukturnih projekata, već da je to u nadležnost Opštine.

- Naš dio posla je promocija i upotpunjavanje već postojećih turističkih sadržaja određenim aktivnostima. U ovoj godini planiramo organizovanje niz događaja iz oblasti kulture, sporta i kongresnog turizma. Žabljak ima dosta infrastrukturnih problema. Zbog velikog pritiska gradnje, jako je važno rekonstruisati vodovodni sistem, koji će obezbjeđivati dovoljnu količinu vode, posebno u mjesecima kada je veliki pritisak turista - rekla je Krgović Šarović.

Ona smatra da su potrebni veliki hoteli sa ozbiljnim smještajnim kapacitetom i dodatnim sadržajima i uslugama, kongresne sale, kao i prostor za organizovanje različitih dešavanja i zabava.

Krgović Šarović je podsjetila da je Opština osnivač Turističke organizacije, te da postoji saradnja, koja se uglavnom odnosi na kreiranje razvojne turističke politike, pripremanje godišnjih planova aktivnosti.

- Turistička organizacija nije budžetska jedinica Opštine, već raspolaže svojim ličnim budžetom i u skladu sa njim planira aktivnosti. Saradnja svake turističke organizacije sa opštinom je od izuzetnog značaja, posebno kada je u pitanju naplata turističke takse, članskog doprinosa i boravišne takse, koji su glavni izvori finansiranja - objasnila je Krgović Šarović.

Kada su u pitanju predviđanja za ovu godinu, ona smatra da se može očekivati vrlo teška turistička godina.

- Prije svega u državi imamo jednu politički vrlo “klimavu” situaciju. Vrlo su česte kadrovske promjene, na lokalnom i nacionalnom nivou. Sva politička previranja utiču na svaku privrednu granu. Turizam je tu jako osjetljiv i sve te turbulencije će uticati na ozbiljan razvoj, kreiranje vizije i strategije daljeg razvoja - rekla je Krgović Šarović.

Ona je kazala da se razvoj turizma na Žabljaku uglavnom bazira na otvorenim sadržajima i aktivnostima u prirodi, ali perspektiva mora biti u održivom turizmu po smjernicama UNESCO razvoja.

- Nacionalni park Durmitor ima tu veliku prednost, što je dio svjetske kulturne baštine. Ta činjenica donosi velike benefite, ukoliko se strateški kvalitetno iskoristi. Zato je jako važno u izradi dugoročnih akcionih planova uključiti sve bitne institucije sa lokalnog, nacionalnog nivoa, kao i UNESCO tim. Konkretno, Žabljak ima odlične resurse i potencijale za razvoj jedne zanimljive zelene destinacije, uz pažljivo planiranje i podizanje kvaliteta ponude - navela je Krgović Šarović.

Ona je dodala da je, uz to, destinacijski menadžment jako važan, na nivou cijele države, jer turistički, Crna Gora je mala i zanimljiva destinacija. Nosioci destinacijskog menadžmenta ne mogu biti ni lokalne i Nacionalna turistička organizacija (NTO), već nezavisna biznis firma, čiji je jedini posao i zadatak razvoj destinacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.