Lazović: Uskoro privremena bolnica u sportsko-rekreativnom centru u Beranama,kapaciteta 120 kreveta (VIDEO)
Lazović i Đukanović u posjeti Opštoj bolnici u Beranama

"Država uvela pravovremene mjere u borbi protiv koronavirusa"

Lazović: Uskoro privremena bolnica u sportsko-rekreativnom centru u Beranama,kapaciteta 120 kreveta (VIDEO)

U toku je poslednja faza osposobljavanja privremene bolnice u sportsko-rekreativnom centru u Beranama, koja će biti sposobna da primi 120 pacijenata oboljelih od virusa Covid-19, što uz pomoć Opšte bolnice u Beranama čini dovoljno kapaciteta za najgori oblik pandemije koji možemo očekivati, izjavio je danas šef Kriznog medicinskog štaba dr Ranko Lazović nakon obilaska Opšte bolnice u Beranama sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

On je saopštio da je Crna Gora bila spremna i onda kada nije imala nijednog pacijenta i da sjeverna regija neće i ne smije biti zapuštena i zaboravljena niti smije biti diskriminisana u odnosu na srednju i južnu regiju.

"Mi smo u NKT napravili jedan centar repsiratorni, tj. korona bolnicu za sjever to je u Beranama, jednu za južnu regiju a to je Bar i dvije za centrali dio u Podgorici i Nikšiću", poručio je šef kriznog štaba.

Lazović je saopštio da crnogorski zdravstveni sistem na sjeveru raspolaže sa 130 doktora koji su zaposleni u bolnicama, Domovima zdravlja stavljenim u službu tim bolnicama i Hitne medicinske pomoći koja radi na prostoru sjevera.

On ističe da je beranska bolnica izabrana zato što je najbolje organizovana, lokacija je najpovoljnija za gravitiranje stanovništva ka toj bolnici iz ostalih sjevernih opština.

Lazović je naglasio da će Pljevlja formirati tridesetak kreveta za lakše pacijente od virusa Covid-19, dok će najteže pacijente na sjeveru liječiti Opšta bolnica u Beranama.

"Ovdje je 85 postelja predviđeno za čiste korona pacijente i u dogovoru sa rukovodstvom beranske bolnice će biti još kreveta ako zatreba. Ono što je dobro je to da zdravstveni sistem ovdje raspolaže sa sedam internista, četri anesteziologa, dva epidemiologa i dva infektologa koji su u funkciji zajedničke borbe sa koronavirusom", kazao je Lazović.

Šef kriznog štaba je najavio da je osim 85 postelja u Opštoj bolnici, da je izrada privreme bolnice sa 120 postelja pri kraju, tako da je broj postelja za sjevernu regiju je skroz dovoljan za najgori scenario pandemije koji možemo očekivati.

"Ono što je važno je da smo kadrovski pripremljeni i da je tehnička oprema od devet respiratora u Beranskoj bolnici dovoljan za 400 pacijenata što je proporcionalni broj pacijenata koji završe na respiratoru, i to je najteži scenario koji oni mogu očekivati", zaključio je Lazović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.