Milanović: Nerazvijena Srbija naoružava se za sedmicu dana fiktivnog rata

Milanović: Nerazvijena Srbija naoružava se za sedmicu dana fiktivnog rata

U sklopu posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji u četvrtak je potpisan ugovor o kupovini 12 novih borbenih aviona Rafale vrijednih 2,7 milijardi eura.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak da je Srbija više nego duplo nerazvijenija od Hrvatske i da se naoružava “za sedmicu dana fiktivnog rata”, komentirajući odluku Srbije o kupovini 12 novih francuskih borbenih aviona Rafalea, prenosi Hina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u dvodnevnoj je posjeti Srbiji na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a u sklopu njegove posjete u četvrtak je potpisan ugovor o kupovini 12 novih borbenih aviona Rafale vrijednih 2,7 milijardi eura.

“Vučiću prolazi svašta, ali to je njihova stvar. To se mene i nas ne tiče”, rekao je Milanović.

“Međutim, kad gledate gdje je Srbija bila devedesete godine, koji je njezin potencijal bio, razine industrijalizacije, obrazovanja, industrijske tradicije, oni su trebali biti razvijeniji od Rumunjske. Danas su duplo nerazvijeniji i više nego duplo od Hrvatske”, rekao je Milanović novinarima u petak u Požegi nakon svečane zakletve 43. generacije regruta na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju.

Hrvatska kupila 12 aviona

“To je činjenica, to su brojke. Sve drugo je parada. Kao i ovo s Rafaleima koje će Srbija kupiti na kraju, kao što kupuje i francuske protuzračne sustave, kao i prvorazredne kineske i ruske taktičke, možda najbolje na svijetu. Mi nemamo ništa od toga. Dakle, imate vlast u Srbiji koja se naoružava, ali naoružava se ustvari za tjedan dana nekog fiktivnog rata koji nikad neće izbiti”, smatra hrvatski predsjednik.

“A Hrvatska se naoružava jednako tako za manje od tjedan dana”, dodao je.

Hrvatska je krajem 2021. kupila dvanaest polovnih Rafalea za 1,13 milijardi eura. Prvih šest stiglo je krajem aprila ove godine, a ostali se očekuju početkom 2025.

Izvor:Aljazeera.net

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.