Stigla potvrda iz Pentagona: Hrvatska od SAD-a kupuje najmoćnije oružje u svojoj historiji

U REGIJI GA NEMA NIKO

Stigla potvrda iz Pentagona: Hrvatska od SAD-a kupuje najmoćnije oružje u svojoj historiji

Pentagon je objavio kako je State Department odobrio je prodaju HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) Hrvatskoj u vrijednosti 390 miliona dolara.

Pentagon je objavio da će u posao biti uključen Lockheed Martin, prenosi Reuters.

Ovo je potvrda planova koje je ranije najavio hrvatski premijer Andrej Plenković a koja uključuju daljnja ulaganja u Hrvatsku vojsku.

On je najavio da je u planu nabava moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS-a.

HIMARS je izuzetno pokretljiv raketni sistem zemlja-zemlja. On uključuje kamion, sistem za upravljanje paljbom te kontejner s kapacitetom od šest raketa.

Kupovina ovakvog sistema promijenila bi odnose u regiji. U regiji HIMARS nema niko. U Evropi ga imaju samo Poljska, Rumunjska i Ukrajina. Nabavljaju ih Italija, Latvija i Estonija.

Mišljenje mnogih je da posjedovane HIMARS-a dramatično povećava vatrenu moć hrvatske kopnene vojske.

Njegova primarna svrga je da bude sredstvo odvraćanja.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.