SAD izrazile zabrinutost i razočaranje zbog akcije kosovskih vlasti na sjeveru

SAD izrazile zabrinutost i razočaranje zbog akcije kosovskih vlasti na sjeveru

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost i razočaranje, preko ambasade u Prištini, zbog akcije kosovskih vlasti na sjeveru u cilju zatvaranja paralelnih struktura u opštinama na sjeveru Kosova.

U reakciji Ambasade SAD na Kosovu, današnja akcija na sjeveru opisana je kao „nastavak nekoordinisanih akcija koje preduzima Vlada Kosova, koje i dalje imaju direktan i negativan uticaj na srpsku zajednicu i druge manjinske zajednice na Kosovu“.

U saopštenju se dodaje da akcija „nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice“, prenijele su agencije.

Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri su kontinuirano tražili od Vlade Kosova da da prioritet koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima na dnevnom redu dijaloga uz posredovanje EU. Neuspjeh Vlade Kosova da odgovori na ove zahtjeve odražava stvarno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva“, navodi se u reagovanju.

Prethodno je Kosovska policija saopštila da je završila operaciju na sjeveru Kosova, kojom je „zaustavila nezakonite radnje u pet objekata, kao i još jednu operaciju u pratećim objektima u bolnici Sjeverna Mitrovica, gdje je zaplijenjen vojni materijal“.

U saopštenju Kosovske policije kaže se da je policijska akcija sprovedena na sjeveru Kosova okončana „obustavom nezakonitih radnji“ i zatvaranjem pet objekata „nelegalnih opština“ na severu Kosova, poput Okruga Kosovska Mitrovica i „nelegalnih opština“ Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koje su bile pod ingerencijom Beograda.

Tom prilikom su, prema policiji, kao materijalni dokazi oduzeti dokumentacija, tehnološka oprema i relevantni dokazi u vezi sa „nezakonitim radnjama koje su nelegalni objekti sprovodili u ovim objektima“.

U saopštenju se navodi da je Policija Kosova tokom obavljanja policijskih poslova u odvojenoj akciji u pratećim objektima bolnice u Sjevernoj Mitrovici, prilikom pretresa, pronašla i oduzela vojnu jaknu, torbu, nekoliko metaka, dva noža i futrole za lovačko oružje.

- Cjelokupna policijska akcija sprovedena je u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima, sve dok je u večernjim satima završena bez incidenata, dok će dalje istražne radnje nastaviti nadležne policijske jedinice po ovlašćenju nadležnog tužilaštva - navodi se u saopštenju policije.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.