Gallant izgubio živce sa Netanyahuom, poručio da premijer može odlučiti i da ubije sve taoce

Gallant izgubio živce sa Netanyahuom, poručio da premijer može odlučiti i da ubije sve taoce

Najnovija svađa u nizu neslaganja između premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta oko izraelske strategije u Gazi izbila je sinoć tokom sastanka sigurnosnog kabineta, izvještava medij Ynet.

Navodno je svađa izbila kada je Netanyahu objavio da je, bez znanja Gallanta, odlučio staviti na glasanje pitanje raspoređivanja IDF-a duž Filadelfijskog koridora na granici Gaze i Egipta.

Od vrhovnog ministarskog odbora zatraženo je da odobri niz karata koje je sastavio IDF, a koje pokazuju kako Izrael planira zadržati svoje trupe raspoređene u uskom potezu od devet milja poznatom kao Filadelfijski koridor.

Citirajući više članove vlade koji su bili prisutni na sastanku, Ynet izvještava da je Gallant izgubio strpljenje i optužio Netanyahua da je "nametnuo karte IDF-u" unatoč tome što ga je odbrambeni establišment pozvao da bude fleksibilniji.

"Premijer može donositi sve odluke, a može odlučiti i da ubije sve taoce", navodi se da je bijesno kazao Gallant.

Neimenovani ministri kažu za Ynet da, za razliku od prethodnih slučajeva, nitko nije stao u Gallantovu odbranu, vjerujući da je otišao predaleko u svojoj kritici.

"Ovo je bio najteži okršaj kojeg se sjećam između Netanyahua i Gallanta. Netanyahu je potpuno izolirao Gallanta. U ovakvim situacijama, ministar odbrane također može predati svoje ključeve", kazao je izvor prenosi Times of Israel.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.