Ajkula odgrizla nogu američkoj plivačici prije 15 mjeseci, u nedjelju se bori za olimpijsku medalju

Ajkula odgrizla nogu američkoj plivačici prije 15 mjeseci, u nedjelju se bori za olimpijsku medalju

Američka paraolimpijka Ali Truwit (24) je izgubila nogu u napadu ajkule prije manje od 15 mjeseci, a u nedjelju će se boriti za zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Truwit je ostala bez noge u napadu ajkule prije više od godinu i to dok je bila na odmoru sa svojom prijateljicom, a na kraju je zadobila povrede zbog kojih je ostala invalid.

"Udarali smo i gurali ajkulu, ali me ona ugrizla za nogu. Moja prva pomisao je bila, jesam li luda ili više nemam nogu. To mi je bila nevjerovatno teška misao, ali smo odmah krenuli plivati i boriti se za svoje živote", rekla je ona i dodala:

"Sretni smo što smo godinama trenirali plivanje te smo uspjeli vratiti se na čamac koji je bio na moru".

Potom je avionom prebačena u New York gdje je operisana ukupno triput, a na njen 23. rođendan ljekari su joj odstranili lijevu potkoljenicu.

Uz mjere rehabilitacije, Truwit se vratila u bazen, ali put do toga je bio izuzetno težak.

"Posljednji put kad sam čula šum vode, plivala sam da spasim svoj život. Sjećam se cijelog napada i bila sam pri svijesti tako da je teško bilo ponovo čuti šum vode i ne sjetiti se napada", dodala je Truwit i nastavila dalje:

"Izgubila sam nogu, ali nisam ljubav prema vodi. Voda i plivanje su bili moja prva ljubav", dodala je ona koja je učestvovala na plivačkom takmičenju svega tri mjeseca poslije napada ajkule.

Sada će imati priliku osvojiti olimpijsku medalju.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.