Ukrajina poziva Mongoliju da uhapsi Putina po međunarodnom nalogu

Ukrajina poziva Mongoliju da uhapsi Putina po međunarodnom nalogu

Ukrajina je u petak pozvala Mongoliju da uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina na osnovu naloga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) kada posjeti tu zemlju 3. septembra, ali je Kremlj rekao da nije zabrinut zbog tog putovanja.

MKS je u martu prošle godine izdao nalog za Putinovo hapšenje, optužujući ga za ratni zločin zbog nezakonitog deportovanja stotina djece iz Ukrajine. Kremlj je odbacio optužbu, tvrdeći da je politički motivisana.

Nalog obavezuje 124 države članice suda, uključujući Mongoliju, da uhapse Putina i prevezu ga u Hag na suđenje ako stupi na njihovu teritoriju.

“Pozivamo mongolske vlasti da se pridržavaju obavezujućeg međunarodnog naloga za hapšenje i prevezu Putina pred Međunarodni krivični sud u Hagu,” saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova na Telegramu.

Upitan u petak da li je Moskva zabrinuta zbog činjenice da je Mongolija članica MKS-a, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao novinarima: “Ne, nismo zabrinuti zbog toga. Imamo odličan dijalog sa našim prijateljima iz Mongolije”.

Na pitanje da li su se vodili razgovori sa mongolskim vlastima o nalogu MKS-a, Peskov je rekao: “Očigledno je da su svi aspekti posjete temeljito razmotreni”, prenio je Reuters.

Izvor:Face.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.