Vučić: U EU nećemo ući ni ove, ni sledeće, ni one tamo godine, ali to je naš strateški put

Predsjednik Francuske u zvaničnoj posjeti Srbiji

Vučić: U EU nećemo ući ni ove, ni sledeće, ni one tamo godine, ali to je naš strateški put

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne očekuje da će Srbija u narednih nekoliko godina ući u Evropsku uniju, ali da je to strateški put države.

"Hoćemo li mi sjutra ući u EU? Da vam kažem, ja nisam prevarant i lažov da kažem našem narodu, kao svi drugi. Ko god nam dođe, on im kaže da prekosjutra postajemo članovi (EU). Pa to su gluposti. Naravno da nećemo prekosjutra da postanemo članovi EU. Ni ove, ni sledeće, ni one tamo godine nećemo da budemo član EU", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, nakon sasatanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Dodao je da ni EU nije "luda i oduševljena" za Srbijom, kao ni da građani Srbie "ne skaču u nebo kada čuju EU" kao nekada, ali da bez obzira na sve, to ostaje strateški put Srbije.

"Nemamo kuda drugo i ne idemo nigdje drugo. Zato - pragmatično, racionalno, šta je to što mi možemo da uradimo za njih, šta je to što oni mogu da urade za nas, šta je to što je dobro za naše građane. Hvala predsjedniku Makronu što je to uvijek razumijevao", kazao je Vučić.

Dodao je da je Francuska na mnogo načina pružala podršku Srbiji, kao i da je zahvalan i Makronu i francuskim diplomatama na tome.

"U mnogo situacija, Francuska je razumjela poziciju Srbije koja nije laka i nije jednostavna i nije je uvijek lako i jednostavno razumjeti, zato što je drugačija", dodao je predsjednik Srbije.

Makron je, prema njegovim riječima, podržavao i bio jedan od inicijatora da se Srbiji otvori novi klaster u evropskim integracijama.

Vučić je rekao i da ne zna koji je klaster bio u pitanju, treći ili četvrti, dodajući da ga "ne zanimaju te birokratske stvari", već da ga interesuju pitanja o kojima je večeras razgovarao sa Makronom - pitanje zelenih koridora, jedinstvenog prostora za plaćanje, PEM konvencija i rješavanje problema koji "mogu nešto da donesu građanima Srbije".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.