U Francuskoj danas demonstracije protiv ekstremne desnice
Foto: Beta/AP

Uoči vanrednih parlamentarnih izbora

U Francuskoj danas demonstracije protiv ekstremne desnice

Antirasističke grupe pridružiće se danas francuskim sindikatima i novoj ljevičarskoj koaliciji u protestima u Parizu i širom Francuske protiv rastuće nacionalističke ekstremne desnice u vrijeme kada počinje užurbana kampanja za prijevremene parlamentarne izbore.

Oni koji strahuju da će rezultat izbora biti prva ekstremnodesničarska vlada u Francuskoj od Drugog svjetskog rata okupiće se u Parizu na Trgu Republike prije nego što krenu u šetnju gradom.

Demonstranti se okupljaju svaki dan od kada je antiimigraciona partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ostvarila značajne rezultate na evropskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, daleko ispred umjerene poslovno orijentisane koalicije presjednika Emanuela Makrona, zbog čega je on odmah raspustio Nacionalnu skupštinu i sazvao prijevremene izbore u dva kruga, 30. juna i 7. jula.

"Potrebno nam je demokratsko i socijalno jačanje ili će ekstremna desnica preuzeti vlast. Naša republika i naša demokratija su u opasnosti", objavili su juče u saopštenju francuski sindikati.

Oni su ukazali da su u Evropi i širom svijeta ekstremnodesničarske vođe usvojile zakone štetne za žene, LGBTQ+ zajednicu i ljude druge rase.

Da bi spriječili pobjedu Nacionalnog okupljanja na predstojećim izborima, ljevičarske stranke su se konačno dogovorile juče da stave na stranu razlike oko ratova u Gazi i Ukrajini i formiraju koaliciju. Oni su pozvali francuske građane da poraze ekstremnu desnicu.

Francuske ankete ukazuju da će ksenofobična i evroskeptična partija Nacionalno okupljanje biti u prednosti u prvoj rundi parlamentarnih izbora. Ta stranka je bila prva na evropskim izborima kada je osvojila više od 30 odsto glasova u Francuskoj, gotovo duplo više nego Makronova stranka Preporod.

Makronov mandat traje još tri godine i on bi zadržao kontrolu nad spoljnim poslovima i odbrani bez obzira na rezultat francuskih parlamentarnih izbora.

Ali, njegovo predsjedništvo bilo bi oslabljeno ako pobijedi partija Nacionalno okupljanje, čime bi se otvorio put da njen 28-ogodišnjeg vođa Žordan Bardela bude naredni premijer sa ovlašćenjima nad domaćim i eknomskim poslovima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.