NBA šampioni i rekorderi po broju titula - Boston Seltiksi!

Košarkaši Boston Seltiksa su u utorak rano ujutru po srednjoevropskom vremenu postali NBA šampioni 18. put! Izabranici Džoa Mazule su u svom "Ti-Di gardenu" porazili Dalas Meverikse ubedljivom razlikom 106:88 i sa 4-1 u pobedama stigli do rekordne titule, tek druge u 21. veku.

Zanimljivo, prošlo je tačno 17 godina otkad su u svom „Gardenu“ zeleni osvojili i 17. titulu. Organizacija iz Masačusetsa sada je zvanično najuspešnija u NBA istoriji jer je izbila na vrh „večne liste“ po broju trofeja. Los Anđeles Lejkersi su drugi sa 17 trofeja.

Šampionski i liderski je petu utakmicu odigrao Džejson Tejtum, koji je meč završio sa 31 poenom, 8 skokova i 11 asistencija.

Ipak, MVP finalne serije je njegov dugogodišnji saborac Džejlen Braun. On je u petom meču serije imao 21 poen, 8 skokova i 6 asistencija. To je bilo dovoljno da prigrli trofej nazvan po legendarnom Bilu Raselu, koji je prošle godine pripao srpskom centru Nikoli Jokiću. Braun, vlasnik najunosnijeg ugovora u istoriji košarke (304 miliona dolara za pet sezona), beležio je tokom finalne serije 20,8 poena, 5,4 skoka i 5 asistencija po utakmici.

Bio je to vrhunac jedne ere Seltiksa, koja traje još od perioda 2016. i 2017. godine, kada su Braun i Tejtum izabrani na dva vezana drafta. Tačnije, može se reći da čitav pohod na titulu traje od 2013. godine i velikog trejda sa Bruklin Netsima kada su klub napustile „ikone“ Pol Pirs i Kevin Garnet, a mesto se otvorilo za ponovnu izgradnju tima i draftovanje dvojce „Džejeva“.

Od tog perioda do danas tim je imao brojne uspešne pohode u NBA plej-ofu, a 2022. godine su došli do velikog finala, gde su ih zaustavili Golden Stejt Voriorsi. Nekadašnji trener Bred Stivens postao je generalni menadžer tima posle odlaska Denija Ejndža, a veliki potres dogodio se 2022. godine kada je posle velikog skandala suspendovan, pa smenjen Ime Udoka. Može se reći da ga je Džo Mazula zamenio na idealan način.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.