Dioničari Tesle glasaju o Muskovim paketima plata od 56 milijardi dolara: Kompanija se seli?

Dioničari Tesle glasaju o Muskovim paketima plata od 56 milijardi dolara: Kompanija se seli?

Dioničari Tesle glasaju o odobravanju paketa plata Elona Muska u iznosu od 56 milijardi dolara i preseljenju pravnog sjedišta proizvođača električnih vozila u Teksas, objavio je Musk na društvenoj mreži X u srijedu, dodajući da su odluke donesene s velikom većinom glasova.

Dioničari proizvođača električnih automobila glasaju o prijedlogu za potvrdu Muskovog poticajnog paketa iz 2018. godine, koji je u to vrijeme vrijedio do 56 milijardi dolara i bio najveći u povijesti korporativne Amerike, nakon što je sudija u Delawareu poništio plan odobren od strane odbora "vezanog" za Muska.

Rezultati glasanja bit će objavljeni na sastanku u četvrtak. Osoba upoznata s preliminarnim brojanjem potvrdila je Reutersu Muskovu objavu i rekla da je kombinacija velikih institucionalnih investitora i malih investitora osigurala pozitivan ishod glasanja. Dioničari, međutim, imaju pravo promijeniti svoj glas do početka godišnjeg sastanka.

Dioničari Tesle također su glasali o drugim prijedlozima, uključujući preseljenje pravnog sjedišta Tesle iz Delawarea u Teksas, kao i reizbor dvojice članova odbora: Muskovog brata Kimbala Muska i Jamesa Murdocha.

Musk se u svojoj objavi osvrnuo na odluke o paketu plaća i preseljenju, zahvaljujući dioničarima na njihovoj podršci. Neki investitori su glasanje o Muskovoj plaći smatrali testom povjerenja u njegovo vodstvo. Iako je nesumnjivo pokretačka snaga Tesle i zaslužan za veliki dio njenog uspjeha, kompanija je nedavno zabilježila usporavanje prodaje i profita.

Odbor je izjavio da najbogatija osoba na svijetu zaslužuje paket jer je ispunio sve ambiciozne ciljeve vezane za tržišnu vrijednost, prihod i profitabilnost. Paket plaća je također potreban kako bi se Musk zadržao u Tesli, iako je sudija iz Delawarea rekao da plan plaća iz 2018. nije osigurao da Musk posveti značajnu količinu vremena Tesli.

Musk je zaprijetio da će razvijati AI i robotske proizvode izvan Tesle ako ne dobije dovoljnu kontrolu glasova, što zahtijeva odobrenje paketa plaća iz 2018. godine. Neki veliki dioničari, uključujući norveški suvereni fond bogatstva i dva najveća kalifornijska penzijska fonda, najavili su da će glasati protiv kompenzacije, nazivajući je prekomjernom.

Isti paket je prethodno odbijen od strane sudije u Delawareu koji ga je poništio kao "nepojmljiv iznos" koji je dodijeljen od strane sukobljenog odbora s bliskim osobnim i financijskim vezama s glavnim izvršnim direktorom. Odbor je organizovao glasanje dioničara kao način jačanja žalbe na tu odluku, u kojoj je sudija naveo da odbor nije u potpunosti informirao dioničare prije odobrenja paketa plaća 2018. godine.

Musk će morati čekati mjesecima ili godinama da mu se paket plaća vrati dok se žalbe ne riješe na Vrhovnom sudu Delawarea. Tesla bi se također mogla suočiti s dodatnim parnicama od strane nekih dioničara. Jedan od njih je ovog mjeseca podnio tužbu osporavajući nadolazeće glasanje dioničara o Muskovom paketu plaća i promjeni sjedišta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.