Stiže prvi laptop bez ekrana
ilustracija ((Printscreen/Instagram))

Stiže prvi laptop bez ekrana

Sajtful (Sightful), inovativna kompanija iz Izraela, nedavno je predstavila svoj najnoviji proizvod - Spacetop G1, prvi laptop na svijetu bez tradicionalnog ekrana. Ovaj uređaj predstavlja revolucionarni korak u tehnologiji proširene stvarnosti (AR), nudeći korisnicima jedinstveno iskustvo rada i zabave.

Spacetop G1 je rezultat trogodišnjeg razvoja i saradnje veterana iz kompanija kao što su Apple, Microsoft i Magic Leap.

Umjesto uobičajenog ekrana, Spacetop G1dolazi sa parom AR naočara koje korisnik stavlja na lice, kako bi pristupio digitalnom radnom prostoru. Ove naočare, poznate kao Xreal AR naočare, omogućavaju prikaz aplikacija i sadržaja na virtuelnom ekranu od 100 inča koji se projektuje u prostoru oko korisnika.

Laptop pokreće Qualcomm Snapdragon QCS8550 procesor, ima 16GB LPDDR5 memorije i 128GB skladišnog prostora. Iako ne postavlja nove standarde u pogledu brzine, hardverske specifikacije su više nego dovoljne za produktivnost i osnovne zadatke.

Naočare uključuju OLED displeje sa rezolucijom od 1920x1080 i osvježavanjem od 90Hz, nudeći jasan i svijetao prikaz.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika Spacetop G1je njegov operativni sistem, SpaceOS, koji je dizajniran za navigaciju u 3D prostoru i koristi gestikulacije za upravljanje. Iako se razlikuje od tradicionalnih operativnih sistema kao što su Windows ili macOS, SpaceOS nudi intuitivan i prilagodljiv korisnički interfejs.

Spacetop G1nije samo tehnološko čudo, već i praktičan uređaj za one koji su stalno u pokretu. Sa podrškom za WiFi 7, Bluetooth 5.3, SIM kartice, 5G i 4G, korisnici mogu da ostanu povezani gdje god da se nalaze. Baterija traje do osam sati, što je dovoljno za većinu dnevnih aktivnosti.

Cijena od 1.900 dolara možda djeluje visoko, ali Spacetop G1nudi iskustvo koje prevazilazi granice tradicionalnih laptopova i otvara vrata budućnosti bez ekrana. Uređaj je već dostupan za prednarudžbine, a isporuke će početi u oktobru 2024. godine.

Proizvođači kažu da je Spacetop G1više od običnog laptopa; to je „prozor u budućnost računarstva i dokaz da su inovacije u tehnologiji neograničene”. Dok neki mogu da budu skeptični prema ideji rada bez fizičkog ekrana, Sightful je uspio da stvori uređaj koji ne samo da izaziva tradicionalne koncepte, već i nudi korisnicima potpuno novi način interakcije sa digitalnim svijetom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.