Više pacijenata u zagrebačkoj bolnici zaraženo legionelom, tvrde da nije riječ o epidemiji

DVOJE TEŠKO BOLESNO

Više pacijenata u zagrebačkoj bolnici zaraženo legionelom, tvrde da nije riječ o epidemiji

Petero pacijenata hospitaliziranih u zagrebačkoj bolnici KBC, poznatijoj kao "Rebro", zarazilo se legionelom dok ih je dvoje u teškom stanju.

Zamjenik direktora Rebra Milivoj Novak potvrdio je za 24sata pet slučaja legionele u KBC-u Zagreb.

"Nema govora o epidemiji, daleko smo od toga, zaraza je zaustavljena na tih pet slučajeva. Dvoje pacijenata je u težem stanju, prvenstveno zbog svojih mnogostrukih komorbiditeta, osnovnih bolesti. Kakav će dalje biti tijek njihove bolesti, teško je unaprijed reći", rekao je Novak.

Na pitanje kako je do zaraze došlo, poručuje kako zaraženi pacijenti vodu iz česme nisu pili, nego je do zaraze vjerojatno došlo aerosolom, udisanjem kapljica iz tople vode.

Novak kaže kako ne pamti slučaj zaraze legionelom u bolnici, dok u Hrvatskoj općenito bude oko 40 slučajeva godišnje.

Legionarska bolest je teški oblik upale pluća koju uzrokuju bakterije iz roda Legionella spp.

Nakon izloženosti legionelama u aerosolu, simptomi legionarske bolesti se neće razviti kod svih, već prema procjenama od 100 izloženih bolest se razvija kod njih pet.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.