Stoltenberg zaprijetio Kini: Trebali bi se suočiti s posledicama zbog podrške Putinovom ratu

Stoltenberg zaprijetio Kini: Trebali bi se suočiti s posledicama zbog podrške Putinovom ratu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za BBC da bi se Kina trebala suočiti s posledicama zbog podrške ruskom ratu u Ukrajini, ako ne promijeni svoj put.

Stoltenberg je rekao da Peking "pokušava dobiti u oba smjera" podržavajući ruske ratne napore, dok takođe pokušava održati odnose s evropskim saveznicima.

"Ovo ne može funkcionisati na duge staze", rekao je Stoltenberg za BBC News tokom posjete Washingtonu.

On se takođe osvrnuo na nuklearno oružje i troškove odbrane.

Na mirovnom samitu održanom u Švajcarskoj ovog vikenda zemlje učesnice obavezale su se na podršku Kijevu, dok je Rusija to nazvala gubitkom vremena i rekla da će pristati na mirovne pregovore samo ako se Ukrajina preda.

Na pitanje šta bi članice NATO-a mogle učiniti u vezi s kineskom podrškom Rusiji, Stoltenberg je rekao da je "u toku razgovor" o mogućim sankcijama.

Rekao je da Kina "dijeli mnogo tehnologije poput mikroelektronike, koja je ključna za Rusiju za izradu projektila i drugog oružja koje koristi protiv Ukrajine".

Dodao je da bi NATO u nekoj fazi trebao razmotriti neku vrstu ekonomskih sankcija ako Kina ne promijeni svoje ponašanje.

Peking je već pod nekim sankcijama zbog podrške Rusiji - prošlog mjeseca SAD je najavio ograničenja koja bi bila usmjerena na oko 20 kompanija sa sjedištem u Kini i Hong Kongu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.