Mugoša: Javni interes je da bude omogućeno Miloviću da se u Skupštini obrati poslanicima
Andrej Milović

Mugoša: Javni interes je da bude omogućeno Miloviću da se u Skupštini obrati poslanicima

Nesumnjivo postoji javni interes da bude omogućeno ministru pravde Andreju Miloviću da se u Skupštini obrati poslanicima jer je predsjednik Vlade Milojko Spajić u predlogu za njegovo razrješenje naveo da bi ministar “daljim obavljanjem funkcije dodatno ugrozio interese Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike”. To su izuzetno ozbiljne optužbe koje ne smiju ostati samo slovo na papiru, ocijenio je poslanik SD-a Boris Mugoša.

Na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine nije postignut dogovor o tome da li ministar pravde Andrej Milović treba da učestvuje u radu parlamenta kada se bude razmatralo njegovo rezrješenje u sklopu tačke Izbori i imenovanja na Šestoj sjednici čiji će se dnevni red utvrđivati u srijedu.

Načelno je dogovoreno da će se Kolegijum tim povodom ponovo sastati, što znači da tačka Izbori i imenovanja može biti do kraja juna, ali i poslije.

Tom povodom danas se oglasio i poslanik Mugoša.

“Prvo, dva puta kad su ministri iskazali želju da učestvuju u raspravi to im se i omogućilo – 2021. Leposavić, 2016. Konjević… Drugo, u članu 87 Poslovnika Skupštine je navedeno da o sazivanju sjednice i predloženom dnevnom redu predsjednik Skupštine obavještava Vladu a da ministri mogu učestvovati u radu sjednice… Treće, u članu 82 Ustava piše da Skupština razrješava člana Vlade (ministra)… Shodno tome, logično je omogućiti poslanicima da saslušaju onoga o čijem razrješenju odlučuju… ovo je posebno važno ako se ima u vidu da poslanici nisu odvojeno glasali za imenovanje pojedinih ministra nego su jednim glasanjem birali Vladu odnosno glasali su za program mandatara i njegov predlog za sastav Vlade”, napisao je Mugoša na mreži X.

Četvrto, istakao je, nesumnjivo postoji javni interes da bude omogućeno ministru pravde da se u Skupštini obrati poslanicima jer je predsjednik Vlade u predlogu za njegovo razrješenje naveo da bi ministar “daljim obavljanjem funkcije dodatno ugrozio interese Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike”. To su izuzetno ozbiljne optužbe koje ne smiju ostati samo slovo na papiru…

“Da li ćemo povodom (ne)učešća Milovića svjedočiti još jednom primjeru klasične političke trgovine između dva politička subjekta iz parlamentarne većine čija čvrstina veze i oprediljenost jednih na druge rapidno raste, saznaćemo brzo… O eventualnom političkom kukavičluku o tom potom… Što se nas iz SD-a tiče, interesuju nas a vjerujem i dobar dio javnosti odgovori na razna veoma važna pitanja… Nebitne priče da se brani neko, svrstava na neku stranu i sl. su nebitne i ništa više”, zaključio je Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.