Duboko u Alpama na teritorije Švicarske na visini od 2.200 metara pronađen rimski vojni logor

Senzacionalno otkriće

Duboko u Alpama na teritorije Švicarske na visini od 2.200 metara pronađen rimski vojni logor

Istraživači su otkrili 2000 godina star rimski vojni logor skriven u planinama Švicarske.

Nalazište se nalazi u Alpama istočne Švicarske i sjeverne Italije, na nadmorskoj visini od 2220 metara. U rimsko doba bio je zaštićen s tri jarka i odbrambenim zidom poznatim kao bedem. Logor, koji datira iz prvog stoljeća prije Krista, nalazi se na mjestu s pogledom na poznato ratište iz rimskog doba, prema prevedenoj izjavi iz kantona Graubünden, administrativne regije u istočnoj Švicarskoj.

Godine 2023. "volonterski detektor" pronašao je skriveni kamp dok je koristio informacije s lidara (detekcija svjetla i određivanje udaljenosti), u kojem se laseri emitiraju iz aviona, a reflektirana svjetlost se koristi za izradu topografske karte krajolika.

Prije toga, istraživači su znali samo za bojno polje, koje se nalazi 900 m ispod logora.

Istraživači su utvrdili da je kamp bio na "strateški povoljnoj lokaciji" i da bi to mjesto nudilo širok pogled na okolne doline.

"Senzacionalno otkriće" logora također otkriva da su rimske snage morale marširati preko planinskih prijevoja kako bi pristupile mjestu prije više od 2000 godina.

Daljnjim istraživanjem nalazišta iz "Rimske Švicarske" otkriveno je bogatstvo rimskih artefakata, uključujući oružje, praćke i eksere za cipele, navodi se u saopćenju. Praćke sadrže pečat treće legije, postrojbe carske rimske vojske za koju se znalo da se borila na bojnom polju ispod, pokazujući vjerovatnu vezu između nje i vojnog logora iznad nje, piše Livescience.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.