Apple pretekao Microsoft postavši najvrednija kompanija na svijetu

Apple pretekao Microsoft postavši najvrednija kompanija na svijetu

Epl (Apple) je u sredu, 12. juna, ponovo postao najvrednija svetska kompanija, svrgnuvši Majkrosoft (Microsoft) sa čelne pozicije, jer je proizvođač Ajfona (iPhone) napredovao u trci za dominacijom nad tehnologijom veštačke inteligencije (AI).

Eplove akcije porasle su za više od dva odsto na 211,75 dolara, što mu daje tržišnu vrednost od 3.25 hiljada milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija Majkrosofta iznosila je 3.24 milijardi dolara, zaostajući za proizvođačem Ajfona po prvi put u poslednjih pet meseci.

Eplove akcije su skočile, dan nakon što je predstavio niz funkcija sa AI-om i softverskih poboljšanja za svoje uređaje, što je potez za koji je nekoliko analitičara rekao da će pokrenuti prodaju Ajfona.

Na Eplovoj godišnjoj konferenciji za programere u ponedeljak, rukovodioci, uključujući i generalnog direktora Tima Kuka (Cook), hvalili su se kako će glasovni asistent Siri moći da komunicira sa porukama, imejlovima, kalendarom kao i aplikacijama trećih strana.

Tehnološki gigant je zaostajao za rivalima poput Majkrosofta i Alfabeta (Alphabet), koji je vlasnik Gugla (Google) na veoma konkurentnom tržištu veštačke inteligencije, što je razlog zašto su njegove akcije ove godine imale slabiji učinak u poređenju sa takmacima.

Eplove akcije su porasle za oko deset odsto u 2024, Majkrosoftove 16, a Alfabetove 28 procenata.

Neke od zabrinutosti zbog slabih perfomansi akcija su ublažene nakon što je Epl mimo očekivanja ostvarito dobre kvartalne rezultate u maju i predstavio rekordni plan otkupa od 110 milijardi dolara.

Lider AI čipova Nvidia, koja je nakratko prošle sedmice pretekla Epl po tržišnoj vrednosti, ove godine je ojačao za neverovatnih 144 odsto. Nvidia je nedavno dostilga tržišnu vrednost od 3.06 hiljada milijardi dolara.

Kompanija Tesla je jedina iz grupe "Veličanstvenih sedam" koja je ove godine prošla gore od Eplaa, sa padom od više od 30 odsto.

Izvor:Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.