Prvi put snimljena porodica jedne od najrjeđih velikih mačaka na svijetu
SHUTTERSTOCK

Prvi put snimljena porodica jedne od najrjeđih velikih mačaka na svijetu

Zbog djelovanja čovjeka i klimatskih promjena, sve više životinjskih vrsta je pred izumiranjem, no povremeno se pojavi i trag nade da nije sve tako crno. Organizacija za zaštitu prirode, Orangutan Foundation, uspjela je po prvi put u istoriji da snimi porodicu ugroženih sundskih oblačastih leoparda s Bornea (Neofelis ​​diardi borneensis).

Organizacija je postavila skrivene kamere u Nacionalnom parku Tanjung Puting na Borneu, a jedna od kamera uhvatila je nevjerovatan prizor – ženku sundskog oblačastog leoparda koja prolazi kroz tropsku šumu sa svoja dva mladunčeta, prenosi Klix.ba.

Kako navodi Live Science, prethodni snimci sa tog područja prikazuju privatne jedinke ove ugrožene vrste, ali ovo je prvi put da je snimljena čitava porodica, što pruža nadu za opstanak sundskih oblačastih leoparda.

Prema Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode, sundski oblačasti leopard ima dvije podvrste: jedna se nalazi na Borneu, a druga na Sumatri. Ove velike mačke imaju prepoznatljivo žućkasto-smeđe krzno s nepravilnim crnim krugovima koji podsjećaju na oblake i koji na vratu prelaze u duple pruge.

Sundski oblačasti leopardi su vješti lovci s fleksibilnim zglobovima, a njihovi zglobovi se mogu zarotirati za 180 stepeni, što im olakšava spuštanje s drveća. Oni su najveće mačke na području Bornea i obično se hrane majmunima, drugim mačkama i glodavcima.

Ankious Ioga Perdana, jedan od istraživača organizacije Orangutan Foundation, rekao je da sundski oblačasti leopardi igraju ključnu ulogu u održavanju ekosistema jer su najveći predatori na Borneu.

O sundskim oblačastim leopardima ne zna se puno jer su najaktivniji noću. Naučnici vjeruju da se razmnožavaju tokom cijele godine te da polnu zrelost dostižu u dobu od dvije godine. Ipak zbog krivolova i krčenja šuma, rijetko dožive polnu zrelost.

Iako je gubitak staništa doveo do drastičnog smanjenja populacije ove već ugrožene vrste, istraživači ne gube nadu za opstanak.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.