Zenović: Kritički, dijalogom i slobodnom mišlju posmatrajte i Evropu i Crnu Goru

Zenović: Kritički, dijalogom i slobodnom mišlju posmatrajte i Evropu i Crnu Goru

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) kroz projekat EU4ME, pokrenuli su edukativno-komunikacionu kampanju EUbuzz, u okviru koje će biti organizovane debate o EU temama u srednjim školama širom Crne Gore.

Cilj kampanje, koja će, kako su kazali, trajati tri mjeseca, je da mladima približi EU teme, podstakne ih na kritičko promišljanje i motiviše da se aktivno uključenje u društvene procese.

- Kampanja EUbuzz počela je organizacijom Info dana u Evropskoj kući u Podgorici, na kojem je učestvovalo blizu 50 članova/nica debatnih klubova iz šest škola iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada i Tuzi. Tom prilikom glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović je istakao značaj kritičkog promišljanja o temama vezanim za evropsku integraciju i dodao da inovacija, na kojima treba da počiva napredak svakog društva, nema bez debate i kritičkog mišljenja - navodi se u saopštenju.

Zenović je kazao da želi da u okviru EUbuzz kampanje sa kritičnošću govorimo o EU, benefitima koje donosi članstvo u njoj, ali i o njenim manama.

- Kritički, dijalogom i slobodnom mišlju, posmatrajte i Evropu i Crnu Goru. Nadam se da ćemo govoriti i o tome šta Crna Gora može izgubiti ako svoj evropski put ne okonča brzo i efikasno - kazao je Zenović.

On je dodao da će MEP ostati podrška mladima, da računa na njih i na komunikaciju sa cijelim obrazovnim sistemom.

Ministarska prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović naglasila je da budućnost Crne Gore zavisi od toga koliko ćemo uspjeti da usvojimo vrijednosti na kojima počiva EU.

- Ova kampanja nas podsjeća da je obrazovanje ključ za razumijevanje i primjenu tih vrijednosti, koje su temelj moderne Evrope – vrijednosti poput slobode, jednakosti, solidarnosti i pravde - kazala je Jakšić Stojanović.

Ministarka je dodala da je obrazovanje jedan od najvažnijih stubova društva, a evropske integracije donose priliku da kroz zajednički rad i razmjenu iskustava postanemo dio šire evropske porodice.

Ambasador EU u Crnoj Gori Johan Satler kazao je da će se kroz debate u okviru EUbuzz kampanje učiti o tome kako je EU postala, ali i o njenim vrijednostima.

- Kažu da je EU politička i ekonomska unija. Međutim, ona je mnogo više od toga – ona je unija zasnovana na vrijednostima - kazao je ambasador Satler i podsjetio na slogan EU – Ujedinjeni u različitostima.

On je kazao da EU predano radi sa MEP i drugim ministarstvima kako bi se pristupni pregovori završili do 2026. godine.

- Postoje dobre šanse da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU. Potrebna je politička stabilnost i dosta discipline - kazao je Satler i dodao da je EU takođe obogaćena onim što svaka nova članica donosi a da Crna Gora ima mnogo toga da ponudi.

Za učešće u kampanji prijavilo se čak 18 škola iz 16 crnogorskih opština. Koliko su ovakve aktivnosti važne za mlade ljude, pojasnila je Lola Marković iz gimnazije Slobodan Škerović iz Podgorice.

- Upornim radom međusobno se dopunjavamo i učimo jedni od drugih. Otvaraju nam se vidici i putevi ka boljem sjutra - katala je Marković pojašnjavajući značaj učešća u debata poput ovih koje će se realizovati u okviru EUbuzz kampanje.

Tokom Info dana, kako se dodaje u saopštenju, predstavljen je Vodič za „buzzovanje“ o Evropskoj uniji, koji sadrži ilustrovani edukativni sadržaj o vrijednostima EU, evropskoj integraciji i potencijalima koje taj proces donosi Crnoj Gori.

- Autorka Vodiča je Melita Rastoder Ljaić iz MEP-a. Učesnici/ce su imali priliku i da savladaju dodatne vještine potrebne za debatovanje o EU temama, tokom praktične vježbe koju je održao Krsto Vuković, voditelj Debatnog programa Crne Gore. Takođe, mladi evropski ambsadori Enes Pućurica i Emina Balota razgovarali su sa srednjoškolcima/kama o mogućnostima koje EU nudi mladima i koliko je njima značilo da bolje upoznaju EU - kazali su oni.

Kako su zaključili u saopštenju, naredni Info dan zakazan je za 14. oktobar u Beranama za srednje škole sa sjevera zemlje, a potom i Info dan za škole sa juga 21. oktobra u Budvi. Tokom novembra planirano je da u svih 18 prijavljenih škola budu organizovani turniri u debatovanju o EU temama, a članovima/icama pobjedničkih timova biće uručene nagrade i diplome na svečanosti krajem godine u Podgorici.

Izvor:DAN

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.