Habl pronašao više crnih rupa u ranom svemiru nego što se očekivalo
Ilustracija

Habl pronašao više crnih rupa u ranom svemiru nego što se očekivalo

Uz pomoć NASA-inog svemirskog teleskopa Habl, međunarodni tim istraživača predvođen naučnicima sa Odeljenja za astronomiju Univerziteta u Stokholmu pronašao je više crnih rupa u ranom univerzumu nego što je ranije prijavljeno. Novi rezultat može pomoći naučnicima da shvate kako su nastale supermasivne crne rupe.

Naučnici nemaju potpunu sliku o tome kako su prve crne rupe nastale ubrzo nakon Velikog praska. Poznato je da supermasivne crne rupe, koje mogu težiti više od milijardu sunaca, postoje u centru nekoliko galaksija manje od milijardu godina nakon Velikog praska, prenosi HRT.

"Mnogi od ovih objekata izgledaju masivniji nego što smo prvobitno mislili da mogu biti u tako ranim vremenima – ili su bili veoma masivni ili su rasli izuzetno brzo“, rekla je Alis Jang, doktorant na Univerzitetu u Stokholmu i koautor studija objavljena u The Astrophisical Journal Letters.

Crne rupe igraju ključnu ulogu u životnom ciklusu svih galaksija, ali postoje značajne nesigurnosti u našem razumevanju kako se galaksije razvijaju. Da bi dobili potpunu sliku o vezi između galaksija i evolucije crnih rupa, istraživači su koristili Habl da ispitaju koliko je crnih rupa postojalo među populacijom slabih galaksija kada je univerzum bio samo nekoliko procenata svoje sadašnje starosti.

Habl je ponovo fotografisao početna zapažanja područja istraživanja nakon nekoliko godina. Ovo je omogućilo timu da mjeri varijacije u osvijetljenosti galaksija. Ove varijacije su izdajnički znak crnih rupa. Tim je identifikovao više crnih rupa nego što je pronađeno drugim metodama.

Novi rezultati posmatranja sugerišu da su neke crne rupe vjerovatno nastale kolapsom masivnih, netaknutih zvijezda tokom prve milijarde godina kosmičkog vremena.

Ove zvijezde mogu postojati samo u vrlo ranom univerzumu jer su zvijezde kasnije generacije kontaminirane ostacima zvijezda koje su već živjele i umrle.

Druge alternative za formiranje crne rupe uključuju kolaps oblaka gasa, spajanje zvezda u masivne jate i ‘primordijalne’ crne rupe formirane (spekulativnim fizičkim mehanizmima) u prvih nekoliko sekundi nakon Velikog praska. Sa ovim novim informacijama o formiranju crnih rupa, mogu se konstruisati precizniji modeli formiranja galaksija.

Astronomi takođe vrše opservacije pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa Džejms Veb kako bi potražili galaktičke crne rupe koje su nastale ubrzo nakon Velikog praska kako bi shvatili koliko su masivne i gdje se nalaze.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.