Herojski čin admirala: Crna Gora i dan danas bez spomenika u čast Barovića

Herojski čin admirala: Crna Gora i dan danas bez spomenika u čast Barovića

Prošle su 33 godine od smrti admirala Vladimira Barovića, koji je 1991.godine, u znak protesta protiv naređenja vrhovne komande Jugoslovenske narodne armije, da sa ostrva Vis granatira primorska naselja u Hrvatskoj 1991. godine, oduzeo sopstveni život.

Barović koji je bio komandant ratne mornarice za područje Istre, u svom oproštajnom pismu je naveo da neće biti razaranja dok je zapovjednik, te da u suprotnom on neće više postojati.

„Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio” je poslednja poruka admirala Barovića koja pojašnjava sav besmisao krvavih obračuna u bivšoj Jugoslaviji i pogrešnih odluka, kojih se progresivni dio crnogorskog društva i dan danas stidi.

Samo dva dana poslije Barovićevog samoubistva, JNA je počela napad na Dubrovnik, odnosno Hrvatsku, koja je prethodno proglasila nezavisnost.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović apelovao je na crnogorske institucije da učine sve da procesuiraju odgovorne za zločine koji su počinjeni tokom rata devedesetih.

Podsjetio je da je upravo na predlog Građanske alijanse, admiral Barović posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost koji mu je 2016. godine dodijelio crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Međutim, herojski čin admirala Barovića nikad nije dobio adekvatan tretman. U Crnoj Gori ne postoji spomen obilježje, a ni ulica sa njegovim imenom uprkos brojnim apelima predstavnika civilnog sektora.

Podsjećanja radi, u Hrvatskoj, tačnije na Visu, 12. septembra 2022. godine otkrivena je spomen-ploča Baroviću, koju su u znak sjećanja i poštovanja podigli tamošnje Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova.

Izvor:rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.