Ibrahimović: Bošnjaci platili ogromnu cijenu slobode

Ibrahimović: Bošnjaci platili ogromnu cijenu slobode

Bošnjaci su platili ogromnu cijenu slobode, ali su savladali mnoge izazove i danas su nezaobilazan politički faktor, kako u Crnoj Gori, tako i na širem prostoru, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović.

On je čestitao 28. septembar, Međunarodni dana Bošnjaka.

“Danas se sjećamo 28. septembra 1993. godine, kada su Bošnjaci na Prvom svebošnjačkom saboru u Sarajevu potvrdili i glasno poručili da ne pristaju na oduzimanje nacionalnog imena i imena jezika kojim govore”, naveo je Ibrahović.

Tako je, prema njegovim riječima, ispravljen tek dio nepravde koja je Bošnjacima učinjena nametanjem raznih nacionalnih imena i odvajanjem bošnjačkog nacionalnog bića od svoje istorije i kulture.

“Reafirmacija našeg nacionalnog imena otvorila je vrata reafirmaciji naše kulture i tradicije, ali i naše nacionalne samosvijesti, kao još uvijek trajućeg procesa koji svi zajedno moramo dovršiti, kao dug prema prošlosti i obaveza prema budućnosti”, kazao je Ibrahimović.

On je istakao da su Bošnjaci platili ogromnu cijenu slobode, ali i da su savladali mnoge izazove i da su danas nezaobilazan politički faktor, kako u Crnoj Gori, tako i na širem prostoru.

Ibrahimović je kazao da je obaveza Bošnjaka da čuvaju jedinstvo i unapređuju svoj bošnjački identitet i čuvaju svoje tradicionalne vrijednosti.

“Istorija nas podsjeća da nije bilo lako opstati i sačuvati svoj nacionalni, vjerski, jezički i književni identitet, ali da smo uspjeli i da ne odustajemo od borbe za ravnopravno društvo”, naveo je Ibrahimović u čestitki.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.