Vezenkov najplaćeniji u Evroligi

Vezenkov najplaćeniji u Evroligi

Krilni centar Olimpijakosa Saša Vezenkov (29) najplaćeniji je košarkaš Evrolige u sezoni pred nama, sa platom od 4,1 miliona američkih dolara po sezoni.

Bugarin je na vrhu poretka igrača sa najvećim platama u evropskoj klupskoj eliti, koju su objavili brojni specijalizovani košarkaški portali. Iza povratnika u Evroligu (proveo sezonu u Sakramentu u NBA ligi) je bek Efesa Šejn Larkin sa platom od 3,75 miliona dolara za narednu sezonu.

Treći na listi je prva zvijezda Monaka i najbolji igrač prethodne sezone Evrolige, bek Majk Džejms (tri miliona dolara). Slikede plejmejker Slukas (Panatinaikos) sa platom od 2,7 miliona i veliko pojačanje Barselone, bek Panter (2,6 miliona dolara).

Sedmo mjesto dijele najbolji igrač Panatinaikosa Nan i rođeni Podgoričanin, bivši španski reprezentativac Mirotić (Armani Milano) sa po 2,5 miliona dolara za sezonu pred nama. Veteran Mirotić je godinama bio najplaćeniji košarkaš Evrolige. Deveti je bek Tompson iz istanbulskog Efesa (2,3 miliona). Deseto mjesto dijele četvorica igrača sa platama od po dva miliona dolara po sezoni.

U poretku dominiraju igrači atinskih i istanbulskih klubova. Vezenkov, najbolji igrač Evrolige u sezoni 2022-23, vratio se u Olimpijakos sa jasnom ambicijom da proba da osvoji evropski klupski tron u sezoni pred nama, nakon što je u prethodnoj titulu osvojio najveći i gradski rival Panatinaikos.

Zvijezda pirejskog kluba je prošle godine bio i prvi strijelac Evrolige, a dva puta je biran u idealnu petorku takmičenja. Krilo visoko 203 santimetra u Evroligi je nastupalo od 2015. do prošle godine (prve tri sezone u Barseloni).

Na 228 utakmica u evropskoj eliti Vezenkov je imao skor od 9,6 poena i 4,1 skoka po meču. Za Olimpijakos u 2022-23, najboljoj u karijeri, bilježio je 17,6 poena uz 6,8 skokova u prosjeku, na čak 40 utakmica u sezoni Evrolige.

Za bugarski nacionalni tim ima jedan nastup na šampionatima kontinenta – 2022. godine, kada je na pet mečeva bilježio blizu 26 poena u prosjeku. Nova sezona Evrolige počeće u četvrtak 3. oktobra.

iZVOR:pOBJEDA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.