Kako je falsifikovan Prostorno urbanistički plan u Andrijevici?
Jedna od MHE u Andrijevici, Foto: RTCG

Kako je falsifikovan Prostorno urbanistički plan u Andrijevici?

FalsifIkovanje Prostorno urbanističkog plana Andrijevice za potrebe izgradnje malih hidroelktarna na teritoriji te opštine izvršeno je svojevremeno na način što je jedno lice iznijelo fascikle iz Opštine i odnijelo ih u jednu remoniranu agenciju za planiranje koja ima filijalu u Crnoj Gori, kako bi, navodno, bile ispravljene “greške”.

To je Portalu RTCG rečeno iz Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine Opštine Andrijevica.

“Mi smo pokušali da saznamo da li je to urađeno službenim putem, ali osobe koje su 2013. godine radile na tim poslovima su kazale da nemaju sa tim veze. Neko je u to vrijeme omogućio tom licu da na nekoliko mjeseci iznese fascikle iz Opštine Andrijevica i da ih vrati poslije pola godine”, kazali su iz tog sekretarijatata.

Čitava stvar se, takoreći, “vrti” oko toga da važeći Prostorrno urbanistički plan nije predviđao izradnju malih hidroelktrana na mjestima gdje su kasnije izgrađene, i na osnovu njega se nisu mogli izdati urbanističko tehnički uslovi (UT) .

“Oni su pokušali najprije da na sjednici Skupštine opštine promijene plan, i donijeli su zaključak koji, međutim, pored deset drugih zaključaka sa te sjednice, nije objavljen u Službenom listu”, objasnio je taj sagovornik portala RTCG.

Prema njegovim riječima, 1. jula 2013. godine odustaju od promjena na taj način, nego zaključuju kako je u Prostorno urbanističkom planu napravljena “greška” i potom se pristupa faslifikovanju Prostorno urbanističkog plana, iznošenju iz zgrade opštine i davanju predstavništvu te renomirane agencije u Crnoj Gori “na ispravke”.

“U taj PUP se ubacuje rečenica da je ‘moguća izgradnja malih hidrocentrala’”, objašnjeno je iz ovog sekratarijata.

Takav plan je, potom, neslužbenim putem, odnešen u resorno ministarstvo da bi se dobile dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na području Andrijevice, iako je u registru planske dokumentacije postojala važeća verzija PUP-a Andrijevica.

Portal RTCG nedavno je pisao da je Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine Opštine Andrijevica uputio poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da provjeri na koji način je falsifikovan Prostorno urbanistički plan kada su građene male hidroelektrane na području te sjeverne opštine.

Iz lokalne uprave tada su kazali da je nakon višemjesečnih aktivnosti koje su imale za cilj otklanjanje nepravilnosti nastalih u periodu od 2012-2020.godine, saniranje štete i otklanjanje negativnih posljedica kao i zaštitu opštinske imovine pored već preduzetih mjera na povećavanju prihoda Opštine kroz zakoniti obračun poreza i drugih prihoda “ovaj Sekretarijat uočio da se tokom 2013. godine od strane više lica, na organizovan način pristupilo falsifikovanju osnovnog planskog dokumenta kao što je Prostorno-urbanistički plan opštine Andrijevica”.

“Falsifikovanje PUP-a je izvršeno samo u dijelu koji se ticao gradnje hidrocentrala na području naše opštine. Građenje suprotno planskoj dokumentaciji predstavlja devastaciju prostora i životne sredine”, kažu u lokalnoj upravi u Andrijevici.

AAAAANDRIJEVICA

Oni objašnjavaju da je konkretno, suprotno važećoj planskoj dokumentaciji, na području andrijevičke opštine sagrađeno je 5 hidrocentrala i to - Umski potok, Štitska rijeka, Bradavac, Piševska rijeka i Šeremet.

“Takođe, za tri hidrocentrale Mojanske i dvije Kutske su sagrađeni dalekovodi suprotno važećim propisima. Mi smo već uputili apel ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janku Odoviću i upoznali ga sa činjenicama oko postupanja tog ministarstva u prethodnom periodu”, kazali su Opštini.

Oni su zbog toga uputili javni poziv Spcijalnom državnom tužilaštvu da preduzme mjere iz svoje nadležnosti.

“Ukazujemo da postoji čvrsta i nedvosmislena povezanost između vlasnika hidrocentrala i lica koja su pristupila falsifikovanju planske dokumentacije”, tvrde u Opštini Andrijevica.

Prema saznanjima Portala RTCG u resornom sekretarijatu Opštine Andrijevica u međuvremenu je pripremljena krivična prijava koja će vrlo brzo biti proslijeđena Specijalnom državnom tužilaštvu.

“Mi smo prije dva mjeseca predali krivičnu prijavu ODT Berane protiv kompanije “Hidroenergija” doo radi utaje poreza, čime je budžet ove sjeverne i siromašne opštine u 2022. i 2023. godini oštećen za 47.950 eura. Ovog puta krivičnu prijavu predajemo direktno Specijalnom državnom tužilaštvu”, kazali su Portalu RTCG iz andrijevičkog Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine Opštine Andrijevica.

Još kada je predate ta prijava, sagovornik iz ovog sekeretarijata je kazao da se na tome neće stati i da će uslijediti nova istraživanja o tome kako su građene male hidroelektrane u Andrijevici, a da odgovornost ide od lokalnog do državnog nivoa.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.