Hrvatska vraća vojni rok:

Hrvatska vraća vojni rok: "Ko ne može da nosi pušku, neka nosi grabulje i motiku"

Hrvatska vraća obvezni vojni rok 16 godina posle ukidanja. Vojna obveza za sve mladiće starije od 18 godina trebalo bi da stupi na snagu s prvim danom sledeće godine. Ministar obrane Hrvatske kaže da je za uvođenje vojnog roka sve spremno i da se još samo čeka politička procedura.

- Između dva i tri mjeseca se planira sprovoditi obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podigli naknade, one su sada 900 eura mjesečno, i ono što će biti i tada u služenju obveznog vojnog roka, isto će ostati vjerovatno ta naknada, rekao je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić.

Ideja je da se što više mladih zadrži unutar sistema odbrane, a prema procjenama, godišnje bi obuku trebalo da prođe njih oko 15.000, objavio je HRT.

- Bezbjednosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obvezu promišljanja, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svijetu i Evropi kako aktivirati taj model, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Hrvatskoj je obvezno služenje vojnog roka ukinuto 2008., a umjesto obveznog uvedeno je dobrovoljno služenje vojske.

- Ta odluka je u tom periodu bila ispravna, a nove okolnosti i novo razdoblje zahtijevaju nove odluke. Prema tome, više o detaljima kada detalje saznamo, rekao je predsjednik Odbora za odbranu Arsen Bauk (SDP).

Tada, prije 16 godina, skoro 90 odsto mladih pozivalo se na prigovor savjesti. Za one koji sada odbiju da stave pušku na rame – postoji drugi plan.

- Nosiće se grabulje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi protiv mogućih poplava, nosiće se neke druge stvari. Oružje neće morati da nose, ali će svoju dužnost i obavezu prema državi morati da odrade, poručuje hrvatski ministar odbrane.

Vještine za život

Taj dio obuke biće zadatak sistema civilne zaštite. Regrute će, kako kažu, učiti vještinama za život.

- Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo pomjeriti se od rizika, pomoći onom pored sebe i pružiti samopomoć, znači, samom sebi, rekao je Damir Trut, direktor Direktorata civilne zaštite.

U Hrvatskom generalštabu naglašavaju i važnost osposobljavanja mladih za samozaštitu.

- Od pružanja prve pomoći, reakcije u prirodnim nepogodama, nesrećama i katastrofama, pa sve do prepoznavanja različitih oblika nekonvencionalnih prijetnji i izazova, rekao je penzionisani general-pukovnik Mladen Kruljac, potpredsjednik HGZ-a.

No za one koji budu civilno služili – obuka će trajati duže i uz znatno manje povlastice.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.