Ministarstvo rada i socijalnog staranja: Sjutra javna debata o nacrtu dokumenta deinstitucionalizacije

Ministarstvo rada i socijalnog staranja: Sjutra javna debata o nacrtu dokumenta deinstitucionalizacije

Tim Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS), na čelu sa ministarkom Naidom Nišić, pripremio je Nacrt strategije deinstitucionalizacije za period 2024 - 2028, koja se donosi prvi put u Crnoj Gori, a uključuje i Akcioni plan za ovu i narednu godinu.

Debata o nacrtu značajne strategije održaće se sjutra od 10 sati, kada je okrugli sto na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore - Odsjek za socijalnu politiku i socijalni rad (sala 1). Javna rasprava traje od 14. juna do 4. jula.

Cilj strategije je ostvarivanje prava na dostojanstven, nezavisan i kvalitetan život u zajednici kroz proces deinstitucionalizacije, podršku socijalnoj inkluziji, razvoj održivih i dostupnih usluga koje omogućavaju korisnicima da žive u najmanje restriktivnom okruženju.

Predviđene su i aktivnosti za uspostavljanje nedostajućih usluga.

Ova strategija se donosi radi prevencije institucionalizacije, deinstitucionalizacije korisnika/ca i transformacije pružalaca usluga da bi se osigurao život u porodici, odnosno zajednici, kao i razvoja usluga podrške za život u zajednici i savjetodavno - terapijskih i socijalno - edukativnih usluga.

Ciljne grupe dokumenta su djeca bez roditeljskog staranja, sa smetnjama i teškoćama u razvoju i sa problemima u ponašanju, mladi i osobe sa invaliditetom, Romi i Egipćani, starije osobe, lica u ruralnom području, beskućnici i svi kojima je usljed posebnih okolnosti potreban određeni vid zaštite.

Usluge koje podržavaju život u zajednici i porodici, a dio su strategije, obuhvataju aktivnosti podrške boravku korisnika/ca u porodici ili neposrednom okruženju, odnosno usluge dnevnog boravka, pomoć u kući, stanovanje uz podršku, savjetovanje, porodični smještaj i porodični smještaj - hraniteljstvo.

Strategijom se stvaraju osnovni uslovi za poštovanje prava na život u zajednici, odnosno porodici, aktivno učešće korisnika/ca u kreiranju, izboru i korišćenju prava iz socijalne i dječje zaštite, što rezultira korišćenjem usluga u najmanje restriktivnom okruženju i uključenošću u svakodnevne životne aktivnosti.

Deinstitucionalizacija podrazumijeva proces sistematičnog prelaska sa sistema institucionalne brige i zbrinjavanja u institucijama na sistem podrške u porodičnom okruženju i lokalnoj zajednici, kroz razvoj usluga u zajednici, obezbjeđivanje održivog finansiranja uz poštovanje prava korisnika/ca na sopstveni izbor i učešće u procesima donošenja odluka.

Predstavlja i proces tranzicije i pripreme za izlazak iz institucija, inkluziju i uključivanje u život zajednice u najmanje restriktivnom okruženju za korisnike, kao i proces podrške koji uključuje i usluge u zajednici za one korisnike koji žive u porodičnom okruženju, ali su izopšteni i isključeni iz života zajednice.

Osnov za donošenje ove strategije je Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, čiji je jedan od ključnih principa prevencija institucionalizacije i dostupnost usluga u najmanje restriktivnom okruženju uvijek kada za to postoje uslovi u domovima korisnika/ca ili lokalnoj zajednici kroz vaninstitucionalne oblike zaštite. Osiguravaju ih različiti pružaoci usluga, s ciljem poboljšanja kvaliteta života korisnika/ca i njihove socijalne uključenosti.

Za realizaciju aktivnosti iz Strategije deinstitucionalizacije potrebno je ukupno 56.990.292 eura, a novac će se obezbjeđivati iz budžeta Crne Gore, budžeta lokalnih samouprava i donacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.