Šestorica lidera dogovorili ko će biti na glavnim funkcijama u EU

Šestorica lidera dogovorili ko će biti na glavnim funkcijama u EU

Šestorica lidera Evropske unije, koji su pregovarali o kandidatima za najviše funkcije u Uniji, složili su se u utorak da Ursula fon der Lajen, Antonio Košta i Kaja Kalas budu na čelu Evropske komisije, Evropskog savjeta i službe za spoljnu politiku, objavio je Politiko.

U ime Evropske narodne partije pregovarali su premijeri Grčke i Poljske Kirijakos Micotakis i Donald Tusk, španski premijer Pedro Sančez i njemački kancelar Olaf Šolc predstavljali su socijaliste, a francuski predsjednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute liberale.

Sljedeći korak biće sastanak lidera EU u četvrtak u Briselu, koji treba da odobre danas postignuti dogovor.

Jedan od evropskih zvaničnika rekao je Politiku da se italijanskoj premijerki Đorđi Meloni sigurno neće dopasti što ponovo nije bila uključena u pregovore, iako je njena poslanička grupa u novom sazivu Evropskog parlamenta treća po broju mandata.

Meloni danas nije pozvana na pregovore, jer je to bio uslov liberala i grupe lijevog centra, koji su poručili da neće podržati Fon der Lajen ako sklopi bilo kakav dogovor sa italijanskom premijerkom.

Na vijest da su šestorica političara odlučila kako će biti podijeljene vodeće funkcije u EU, prvi je reagovao mađarski premijer Vikor Orban, koji je rekao da je dogovor koji je Evropska narodna partija sklopila sa ljevičarima i liberalima „protiv svega na čemu se zasnivala EU“.

„Umjesto inkluzije, oni siju sjeme podjela. Najviši zvaničnici EU treba da predstavljaju svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale“, kazao je Orban.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.