Politiko: Zbog krize na Crvenom moru ugrožena trgovina svježom hranom
Foto: Profimedia

Politiko: Zbog krize na Crvenom moru ugrožena trgovina svježom hranom

Napadi Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru koji traju već tri mjeseca ometaju isporuke proizvoda između Evrope i Azije, a izvoznici i špediteri upozoravaju na rastuću štetu u trgovini voćem i povrćem.

Brodske kompanije umesto kroz moreuz Bab el Mandeb svoja plovila šalju oko afričkog Rta dobre nade, produžavajući transport proizvoda između Azije i Evrope do tri nedelje, usled čega se, pored povećanja cijene puta, povećava i vjerovatnoća da će svježi proizvodi propasti prije nego što stignu do svog odredišta.

“Postoji značajan rizik“, rekao je za briselski Politiko Marko Fođione, generalni direktor Instituta za izvoz i međunarodnu trgovinu sa sjedištem u Velikoj Britaniji, ističući da produženo vrijeme plovidbe neće uticati samo na voće i povrće, već i na čitav niz namirnica, među kojima su meso i žitarice, ali i na industriju prerade hrane, s obzirom da kasne isporuke palminog ulja.

Najviše su pogođeni izvoznici iz južne Evrope, kao što su Italija, Grčka i Kipar, pošto njihov teret vrijedan milijarde eura sada mora da napusti Mediteran na zapadu i da ide dugim putem do Bliskog istoka i Azije.

Iako su, na sreću, najosjetljivije sorte voća za sada “pošteđene“, s obzirom na to da je kivi, grožđe i smokve obrano u jesen, a trešnje još na ljeto, ipak, drugi plodovi “nisu bili te sreće“, navodi briselski portal.

Tako je, na primer, italijanski izvoz jabuka, krušaka, kupusa i karfiola u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, zaustavljen u sred sezone.

U sektoru u kome dominira sezonska proizvodnja, prema riječima Kristijana Maretija, predsjednika italijanske zadruge za poljoprivredu i hranu, obim štete zavisiće od trajanja blokade.

Međutim, pojedine kompanije, poput danske brodske kompanije “Maersk“, dosjetile su se da kao dio rešenja za nastalu krizu, ponude usluge prevoza kvarljive robe kombinovanjem avionskog i brodskog saobraćaja.

Prema tom rješenju, proizvodi se prvo brodom dovoze u Dubai, odakle se avionima isporučuju u Frankfurt i Amsterdam.

Ovo je izazvalo zabrinutost da bi ti proizvodi mogli da budu odbačeni na evropskom tržištu.

U međuvremenu, jedni od najvećih poljoprivrednih proizvođača, Turska i Egipat, zajedno sa Ukrajinom, Evropu istražuju kao tranzitnu rutu, ili kao mesto na kome će prodati svoju kvarljivu hranu.

Sa druge strane, većih posljedica kod transporta proizvoda koji nisu kvarljivi usled produženog vremena isporuke, za sada nema, iako bi isporuka vina i žestokog pića mogla da zakasni za doček kineske Nove godine koja se proslavlja 10. februara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.