Dom zdravlja Podgorica: Jedan doktor opslužuje 6.000 pacijenata
Dom zdravlja Podgorica

Dom zdravlja Podgorica: Jedan doktor opslužuje 6.000 pacijenata

Epidemija korona virusa je stavila na veliki test zadravstveni sistem Crne Gore i pokazala požrtvovanost i spremnost zdravstvenih radnika da odgovore izazovu, saopšteno je iz Doma zdravlja u Podgorici.

U saopštenju su poručili da ljekari Doma zdravlja Podgorica rade u vanrednim okolnostima i, usled obaveznih rotacija izabranih ljekara u kovid ambulantama, uspijevaju da pruže medicinsku pomoć svim građanima koji se jave u domove zdravlja.

Kako pojašnjavaju trenutno radi 38 ljekara koji pokrivaju 13 punktova Doma zdravlja Podgorica, 24 ljekara su na radu u kovid centrima, dok su 23 ljekara opravdano van procesa rada.

Napomenuli su da je izabrani ljekar u prosjeku je zadužen za 2000 pacijenata, dok u ovim vanrednim uslovima jedan ljekar opslužuje 6000 pacijenata i to kako navode uspješno.

Iz same informacije o broju pacijenata po jednom ljekaru, vidi se da kako pojašnjavaju da izabrani doktor pokriva radno mjesto za troje kolega.

"Kako bismo olakšali rad medicinskom osoblju u domovima zdravlja, pozivamo građane koji dolaze kod ljekara zbog prepisivanja redovne terapije za hronične bolesti, da koriste portal eZdravlje, a za osobe koje nisu u mogućnost da koriste internet, obezbijedili smo i broj telefona za SMS poručivanje redovne terapije: 067 092 113 – na koji je potrebno poslati poruku sljedeće sadržine: IME I PREZIME, Jedinstveni matični broj, i tekst sadržine “TERAPIJA”. Na ovaj način smanjićemo čekanje u domovima zdravlja, a samim tim i olakšati poštovanje epidemiološkh mjera za sprječavanje korona virusa", dodali su u saopštenju.

Zamolili su građane da razumiju situaciju u kojoj se nalaze i imaju strpljenja do vraćanja u redovan proces rada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.