Jokić: Zdravstveni radnici heroji modernog doba, afere bivšeg menadžmenta ćemo sve objaviti
Danilo Jokić

Jokić: Zdravstveni radnici heroji modernog doba, afere bivšeg menadžmenta ćemo sve objaviti

Od trenutka preuzimanja rukovođenja Domom zdravlja Podgorica kao najteži dio svojih aktivnosti i aktivnosti svojih saradnika moram da istaknem suočavanje sa ostavljenim problemima, javašlukom u radu prethodnog menadzmenta, kao i sistemski urušavanom organizacijom, kazao je za Portal Dan prim. dr Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja Podgorica.

"Zdravstveni radnici Doma zdravlja Podgorica, kao i svi zdravstveni radnici u Crnoj Gori pokazali su da su heroji modernog doba, da je njihova uloga, njihova požrtvovanost i odanost ljekara Hipokratovoj zakletvi ravna epskim. Meni kao ljekaru bila je čast i privilegija da prihvatim mjesto rukovodioca najveće institucije primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. U razgovoru sa zdravstvenim radnicima svih profila najviše me pogodila nebriga bivših vlasti i nekorektan odnos bivšeg rukovodstva prema svojim kolegama" ističe dr Jokić.

On za Portal Dan navodi da je oprema koju su koristili zdravstveni radnici, u svim službama: porodična medicina, ginekologija, radiologija, pedijatrija… bila stara preko 20 godina. Ambulante ljekara, previjališta, injekcione stanice, sve je bilo zapušteno i dotrajalo.

"Brojni nezakoniti ugovori, koji su sačekali novi menadžment, a o kojima će crnogorska javnost tek biti upoznata, bili su teret na leđima Doma zdravlja. Posebno moram da istaknem dug od 321 hiljadu eura za doprinose, koje prethodni menadžment nije uplaćivao jednom broju kolega od 2017. godine", kaže direktor DZ.

Kada se uzmu u obzir nabrojane stvari, kako kaže Jokić, koje su samo mali dio onoga što je realno zatečeno stanje, jasno je da se moralo krenuti u oporavak Doma zdravlja u svim segmentima njegovog funkcionisanja.

"Jasno je da smo morali da povučemo poteze, organizacione i infrastrukturne, koji će vratiti dostojanstvo medicinskim radnicima u Glavnom gradu. I sigurni smo da smo bili uspješni u toj svojoj namjeri. Moram da pomenem i najaktuleniju zdravstvenu temu - kovid-19. Da iskoristim priliku da pohvalim moje kolege ljekare, naše ekselentne tehničare, ali i svo nemedicinsko osoblje koje stoji na prvoj liniji odbrane zdravlja građana", kaže Jokić.

Kao rezultate od dolaska na čelo najveće institucije primarne zaštite navodi otvoranje modernog Kovid centar na Starom aerodromu, gdje su, uz veliku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), uspjeli da unesu u zdravstveni sistem Crne Gore standarde razvijenih zapadnih zemalja.

"Sačekali su nas prazni frižideri za vakcine, koje smo uspjeli da napunimo i pokrenemo masovnu imunizaciju stanovništva. Podsjećam da smo prvih dana imunizacije bilježili rekordne brojke, procentualno najveće u Evropi. Dom zdravlja Podgorica je realizator dijela Projekta jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na kovid-19 u Crnoj Gori, koji finansira Vlada SAD, a implementira Kancelarija SZO u Crnoj Gori, a koji se tiče imunizacije protiv kovida-19. Kroz ovaj projekat želimo da dostignemo cifru od 80 odsto imunizovanih kako bismo na najbolji način odgovorili izazovu pandemije", kaže Jokić.

Posebno je istakao i to da su kao ustanova pioniri palijativne njege u Crnoj Gori, kroz projekat "Poboljšanje kvaliteta i dostupnosti palijativne zdravstvene njege u prekograničnim područjima / IMPHACT“.Cilj  DZ Podgorica sa partnerima: Dom zdravlja Metković, Dom zdravlja Ljubuški i Javna ustanova Dom zdravlja Zenica jeste da poboljšaju uslugu palijativne njege u regionu. "Poboljšati kvalitet usluga, sadržaja i vještina zdravstvenih radnika u javnom zdravstvenom sektoru koje će biti od izuzetne važnosti za najugroženije grupe u društvu."

"Dobra je prilika i da pomenem da na ovom putu ozdravljenja Doma zdravlja Podogrica smo imali pomoć donatora, kojima se još jednom javno zahvaljujem. Oni su prepoznali naše napore da unaprijedimo rad i funkcionisanje i pokazujući veliku odgovornost prema društvu - njihovim zalaganjem i donacijama smo uspjeli da obezbijedimo novu opremu, da saniramo objekte, da zdravstvenu njegu podignemo na nivo dostojan čovjeka", kaže čelnik DZ Podgorica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.