Foto: NVO PZP

NVO Prijatelji životinja Podgorica

"Da inspekcijske službe počnu da rade svoj posao"

Zbog sve učestalijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja, kao i neodgovornog vlasništva, Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica poziva sve inspekcijeske službe da hitno počnu da se bave svojim poslom, kako bi se broj pomenutih slučajeva sveo na minimum, poručili su iz te NVO.

"Tu prije svega mislimo na Komunalnu i Veterinarsku inspekciju, u čijoj su nadležnosti pomenuti slučajevi. Te službe moraju imati dežurne inspektore koji će u svakom trenutku moći da reaguju po prijavi građana, kao i kontakt lice dostupno u svakom trenutku", naveli su iz NVO Prijatelji životinja Podgorica.

Oni su kazali da skoro svakodnevno od strane građana dobijaju prijave, najčešće o mučenju životinja i neodgovornom vlasništvu, koje u pisanoj formi prosleđujemo nadležnim inspekcijskim službama, uvijek uz napomenu da obavijeste o preduzetim aktivnostima, međutim to se jako rijetko dešava.

"U saznanju smo da pomenute inspekcijske službe, čak i kada reaguju po nekoj prijavi, samo opomenu lice protiv koga je prijava podnijeta, što to lice, ali i njegovo okruženje motiviše da i dalje može da neometano muči, zapostavlja ili čak ubija životinje. Po ko zna koji put ponavljamo da bez intenzivnog rada inspekcijskih službi i bez stroge primjene kaznenih odredbi, Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja ostaje samo mrtvo slovo na papiru, a program odgovornog vlasništva nad životinjama samo pusta želja nas koji želimo da u oblasti dobrobiti i zaštite životinja Crna Gora bude nalik na ostale uređene zemlje Evrope i svijeta", istakli su iz ove NVO.

Dodajući da građani zbog svega navedenog i te kako gube povjerenje u inspekcijske službe, pa zbog toga ogroman broj slučajeva mučenja životinja i neodgovornog vlasništva ostaje neprijavljen.

"Odgovornim djelovanjem i radom na terenu  nadležne institucije moraju motivisati građane da prijavljuju sve navedene slučajeve kršenja Zakona, ali im i istaći da je to njihova obaveza, baš kao što je i obaveza inspekcijskih službi da odmah po prijavi reaguju", zakljušili su iz NVO Prijatelji životinja Podgorica.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.