Švedska da poveća vojni budžet za 4,6 milijardi eura do 2030. godine

Švedska da poveća vojni budžet za 4,6 milijardi eura do 2030. godine

Švedska treba da poveća svoj vojni budžet za gotovo 54 milijarde kruna (4,6 milijardi eura) do 2030. godine radi jačanja protivvazduhoplovne odbrane i povećanja broja vojnih obveznika, preporučio je Odbor švedskog parlamenta za odbranu.

U danas predstavljenom izveštaju, Odbor, sačinjen od predstavnika osam parlamentarnih stranaka, navodi da članstvo u NATO-u i ozbiljna bezbednosna situacija zahtevaju veće ambicije. Švedska je prošlog meseca postala članica NATO, napustivši višedecenijsku politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Napad na Švedsku ili na naše saveznike ne može se isključiti“, naveo je Odbor u izveštaju „Jaka odbrambena sposobnost, Švedska kao saveznik“.

U izveštaju na oko 300 strana piše i da švedska protivvazduhoplovna odbrana mora biti proširena kako bi se odgovorilo na pretnje bespilotnih letelica, da je potrebno nabaviti više krstarećih raketa i da mornarica treba da dobije više osoblja. Predlaže se i postepeno povećanje broja vojnih obveznika sa sadašnjih 8.000 na 12.000 do 2032. godine.

Preporuka je usledila posle sličnih poteza Norveške i Danske, švedskih suseda i dugogodišnjih članica NATO. Norveška je ranije ovog meseca saopštila da će postepeno povećavati broj regrutovanih vojnika sa sadašnjih 9.000 na 13.500 do 2036. godine. Danska je prošlog meseca saopštila da želi da poveća broj mladih koji služe vojni rok tako što će proširiti regrutaciju na žene i povećati trajanje služenja sa četiri na 11 meseci

Izvor:M PORTAL

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.