Provalili u kuću,a nijesu ni slutili da su ostavili Karavađovu sliku vrijednu 120 miliona
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Na ljeto aukcija

Provalili u kuću,a nijesu ni slutili da su ostavili Karavađovu sliku vrijednu 120 miliona

Izgubljeno ulje na platnu italijanskog baroknog umjetnika Mikelanđela Merisija da Karavađa koju su lopovi ostavili u kući u koju su provalili, jer im se učinila bezvrijednom, na ljeto će biti ponuđena na aukciji, a prema tvrdnjama stručnjaka mogla bi da dostigne cijenu veću od 120 miliona eura.

Hina prenosi da je 400 godina stara Karavađova slika "Judita koja odrubljuje glavu Holovernu" punila naslovne strane novina 2014. godine, kada ju je, nastojeći da otkrije iz kojeg dijela plafona kuće curi voda, slučajno otkrio njen vlasnik koji živi u gradiću blizu francuskog Tuluza.

Navodi se da je porodica koja je sliku slučajno pronašla sređujući tavan, o otkriću izvjestila mjesnog kolekcionara Marka Labarba, koji je potom konsultovao Erika Turkina, stručnjaka za Karavađova djela.

Labarb je tada kazao da djelo jako podsjeća na sliku istog motiva koja se nalazi u Italiji, a poznata je kao kopija izgubljenog Karavađovog djela "Judita odrubljuje glavu Holofernu". Nakon čišćenja je ustanovljeno da je riječ o djelu iz 17. vijeka koje pripada Karavađovoj školi.

Detaljniju istragu sproveo je potom Turkin koji je sliku od javnosti skrivao pune dvije godine.

"Svjetlo i energija tipični su za Karavađa. Nema nijedne greške i naslikana je sigurnom rukom. Sve su to stilske odrednice koje je čine autentičnom", kazao je tada Turkin.

On ipak tvrdi da se stručnjaci nikada neće složiti o tome da li je riječ o autentičnom Karavađu. Navodi da je dvoje stručnjaka, koje je konsultovao, sliku pripisalo Luisu Finsonu, flamanskom slikaru i trgovcu umjetničkim djelima koji je bio upoznat sa Karavađovim stilom. Oni tvrde da je Finson posjedovao niz Karavađovih djela i da ih je kopirao.

"Treći stručnjak mi je rekao da ne samo da je riječ o Karavađu, već i o njegovom remek djelu", kazao je tada Turkin.

Navodi se da je Judita koja odrubljuje glavu asirskom vođi Holofernu bila jedna od omiljenih tema slikara Karavađovog vremena, pa stručnjaci pretpostavljaju da su je provalnici ostavili upravo zbog brutalnog motiva.

Vlasnici kuće, čiji su preci u njoj živjeli od sredine 19. vijeka, svojevremeno su kazali da ne znaju kako je remek djelo završilo na njihovom tavanu. Novinarima su rekli da su provalnici sa tavana odnijeli svakojake antikvitete, ali i bezvrijedne stvari poput bočica parfema.

Hina navodi da uprkos tome što je struka bila podjeljena u pogledu autentičnosti djela, ono će nakon pomnog proučavanja na ljeto ipak biti ponuđeno na aukciji i moglo bi da postigne izuzetno visoku cijenu.

Slika će do 9. marta biti izložena u londonskoj galeriji "Kolnagi", a 27. juna će biti ponuđena na aukciji u Tuluzu.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.