STRADALA CIJELA PORODICA

STRADALA CIJELA PORODICA

Shaima Refaat Alareer, kći istaknutog palestinskog pjesnika Refat Alareera, ubijena je zajedno sa svojom porodicom u izraelskom zračnom napadu na kuću zapadno od grada Gaze u petak, prema više izvora, četiri mjeseca nakon što joj je otac ubijen u sličnom napadu.

Alareerin suprug i njihov dvomjesečni sin također su poginuli u udaru, prema svjedocima i porodičnim prijateljima. Svjedoci u četvrti Al-Rimal rekli su za CNN da su tri izraelske rakete pogodile kuću u kojoj se porodica nalazila.

Kada su upitani za komentar o napadu, Izraelske odbrambene snage rekle su za CNN da slijede međunarodno pravo i pokušavaju "umanjiti štetu civilima", ali nisu mogle dati daljnje komentare bez tačnih koordinata i vremena udara.

Shaima je bila kći palestinskog pjesnika Refaata Alareera, koji je ubijen zajedno s nekoliko drugih članova porodice kada je izraelski zračni napad pogodio njihovu kuću u četvrti Shujayya u decembru.

Alareer je razgovarao s CNN-om u oktobru, kada je razmišljao hoće li ostati u svojoj kući u gradu Gazi ili pobjeći južnije sa suprugom i šestero djece. Tada je 44-godišnji pisac i akademik rekao da nemaju drugog izbora nego da ostanu na sjeveru, jer "nemaju kamo otići".

Stanovnici četvrti Al-Rimal rekli su da su Shaima i njena porodica raseljeni iz svog doma u Shujayyi prije gotovo četiri mjeseca.

Video snimljen za CNN prikazuje stanovnike kako trče prema kući nakon udara i okupljaju se oko tijela ubijenih. Na snimkama se vidi kako je kuća potpuno srušena.

Stanovnici su rekli za CNN da su ostaci porodice prebačeni u baptističku bolnicu Al-Ahli.

Mosab Abu Toha, palestinski pjesnik iz Gaze i Refaatov prijatelj koji je sada raseljen u Kairu, rekao je za CNN da ga je Refaatov brat u petak obavijestio o "poražavajućoj vijesti o ubistvu Refaatove kćeri, muža i novorođenčeta".

Shaima je objavila vijest o svom majčinstvu u nedavnoj poruci na svom privatnom Facebook računu, prema Abu Tohi. Podijelio je screenshot njezine poruke preminulom ocu.

“Imam lijepu vijest za tebe, volio bih da ti je mogu prenijeti dok si preda mnom, predstavljam ti tvoje prvo unuče. Znaš li, oče moj, da si postao djed? Ovo je tvoj unuk Abd al-Rahman kojeg sam dugo zamišljala da nosiš, ali nisam mogla zamisliti da ću te rano izgubiti čak i prije nego što ga vidiš", napisala je Shaima.

Izvor:KLix.ba

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.