Traže urgentan sastanak Odbora za zdravstvo zbog malog broja vakcinisanih

Traže urgentan sastanak Odbora za zdravstvo zbog malog broja vakcinisanih

Institut za javno zdravlje ponovo apeluje na roditelje i staratelje da djecu povedu na MMR vakcinaciju

Dijete iz Rožaja oboljelo od malih boginja se zarazilo i Bosni i Hercegovini, u kojoj je, u trenutno aktuelnoj epidemiji, registrovano vipe od 2.100 oboljelih, rečeno je Pobjedi iz Instituta za javno zdravlje.

Kazali su da, kada je riječ o malim boginjama, koje predstavljaju najzarazniju infektivnu bolest, postoji rizik od širenja infekcije.

Na pitanje da li je dijete izolovano i da li su osobe u njegovom okruženju takođe nevakcinisane, odgovorili su da je dijete izolovano u kućnim uslovima, te da je dobrog opšteg stanja.

- Prema izvršenom epidemiološkom istraživanju od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Doma zdravlja iz Rožaja, dva člana porodice su uredno vakcinisana protiv malih boginja, jedan član je vakcinisan jednom dozom vakcine, dok za jednog člana ne postoje podaci o vakcinaciji, tj. nije bilo moguće utvrditi vakcinalni status, zbog nedostupne dokumentacije - kazali su iz Instituta.

U Crnoj Gori je obuhvat imunizovane djece do dvije godine tek nešto iznad 20 procenata.

Zbog ovako alarmantno visokog broja nevackinisane male djece, Institut za javno zdralvje je zatražio urgentno sazivanje sastanka Skupštinskog odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje u vezi sa sprovođenjem imunizacije u Crnoj Gori, kako bi predložio niz zakonskih rješenja koja imaju za cilj povećanje obuhvata.

- Takođe, preduzima se niz mjera sa akcentom na promociju vakcinacije, kroz edukaciju roditelja o značaju, djelotvornosti i bezbjednosti vakcina. S druge strane, vrši se kontinuirana medicinska edukacija zdravstvenih radnika na polju imunizacija, kako bi se osnažili u aktivnoj promociji vakcinacije kao najdjelotvornije mjere prevencije zaraznih bolesti - kazali su iz IJZCG.

Trenutni obuhvat prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine iznosi 81,3 odsto, za rođene 2019. godine obuhvat iznosi 75,1 odsto, za rođene 2020. godine obuhvat iznosi 66,9 odsto, za rođene 2021. godine obuhvat iznosi 49,1 odsto, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 22,8 odsto.

- S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprečavanje epidemije iznosi najmanje 95 odsto ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje - poručili su iz IJZCG.

Prvi slučaj malih boginja je registrovan 28. marta, kod, takođe, nevakcinisanog djeteta od osam godina iz Bara. Institut je nakon toga sazvao konferenciju za novinare na kojoj je saopšteno da je dijete, bilo sa grupom od 60 djece i desetak trenera na sportskom takmičenju u Sarajevu odakle je infekcija i importovana. Nije bilo daljeg širenja malih boginja među tom grupom niti van nje u Crnoj Gori.

Na pitanje Pobjede da li u slučaju malih boginja u Rožajama postoji veća mogućnost od širenja infekcije u odnosu na slučaj iz Bara, kada je takođe nevakcinisano dijete inficirano u Sarajevu, kazali su da u ovom trentku nije moguće dati precizan odgovor.

- Ono što je evidentno, vakcinalni obuhvati u opštini Rožaje viši su u odnosu na opštinu Bar, i među najboljim su u državi. Činjenica koja ohrabruje jeste da su sva djeca iz odjeljenja koje pohađa oboljelo dijete uredno primila po dvije doze MMR vakcine - naglasili su iz Instituta.

Istakli su da medijsko izvještavanje i objave mogu imati pozitivan uticaj na podizanje svijesti o važnosti vakcinacije i podstaknuti ljude da se vakcinišu.

- Primijetan je blagi porast u broju vakcinacija, ali je to i dalje daleko od potrebnih 95 procenata vakcinisanih - kazali su iz Instituta Pobjedi.

IJZCG je ranije saopštio da je u svim zemljama okruženja registrovano obolijevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa više od 5.200 oboljelih i najmanje osam umrlih osoba od kojih šestoro djece, četvoro mlađe od jedne godine.

Ponovo su apelovali na roditelje da vakcinišu svoju djecu jer se oboljenje veoma lako prenosi, a postoji mogućnost i smrtnog ishoda.

- Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja - ističu u IJZCG.

Institut je organizovao i vanredne vakcinacije vikendom u domovima zdravlja, bez zakazivanja kod izabranog ljekara.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da postoji širenje lažnih i medicinski neutemeljenih informacija koji imaju za cilj da dovedu u pitanje sigurnost vakcine i procesa vakcinacije.

- Međutim, naučna istraživanja i stručna mišljenja nedvosmisleno ukazuju da je MMR vakcina potpuno bezbjedna i djelotvorna. Stoga je važno da roditelji donose odluke tek nakon konsultacije sa stručnim medicinskim licima ili na osnovu pouzdanih medicinskih dokaza, kako bi zaštitili zdravlje svoje djece i zajednice u cjelini - naglašeno je u saopštenju.

Naglasili su da svi domovi zdravlja raspolažu dovoljnim brojem vakcina i konstantno organizuju vanredne vakcinacije, što će se, kako je poručeno, nastaviti i u narednom periodu.

- Stoga još jednom pozivamo roditelje da zaštite svoju djecu i spriječe fatalne posljedice, kakve može izazavati ovo zarazno oboljenje - apeluju iz Ministartva zdravlja.

Izvor:POBJEDA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.