„Noć punog mjeseca“: Oko 65 planinara uprkos ekstremnim uslovima stiglo do vrha Subra(FOTO)

„Noć punog mjeseca“: Oko 65 planinara uprkos ekstremnim uslovima stiglo do vrha Subra(FOTO)

Regionalni planinarski događaj, prava poslastica za ljubitelje zimskog planinarenja, 16. Noć punog mjeseca, završena je sinoć, a učestvovali su planinarski klubovi, društva i srodni kolektivi iz četiri bivše jugoslovenske republike, ukupno njih 24, saopšteno je iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Kako se dodaje, organizator, PK „Subra“ je gledao da se da mogućnost što većem broju klubova da imaju svoje članove na ovom tradicionalnom planinarskom događaju, jer su smještajni kapaciteti planinarskog doma „Za Vratlom“ redovno nedovoljni da prime sve zainteresovane.

Na cilj, 1679m visoku Subru izašlo je za oko 2 i po sata, po mjesečini, a pred samo svitanje, oko 65 planinara u organizovanoj i obezbijeđenoj koloni.

UsponNocpunogmjeseca20192

Uspon, koji je i inače jako zahtjevan, ovog puta bio je još teži zbog ekstremnih vremenskih uslova. Olujna bura, zaleđen snijeg, na vrhu temperatura oko -12, ali subjektivno osjećaj temperature znatno niži zbog vjetra.

02

Prostrani bivak je napravljen u snijegu na vrhu za ovu priliku, kao i prethodnih godina, pa su ga planinari na smjenu posjećivali, jer je unutra značajno toplije (+2 stepena C), a i da se osvježe sa prigodnim slatkim posluženjem napravljenim na licu mjesta, doprinosu Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

DSC01546

Unutrašnjost bivka ukrašena je mimozama, darom Herceg festa, budući da je ove godine, na jubilej Praznika mimoze, Noćni uspon ponovo uvršten u njegov kalendar.

UsponNocpunogmjeseca20193

Tako su se našle pod istim sniježnim krovom planinske munike i nježne mimoze, što je podsjetnik kako Herceg Novi ima na malom prostoru i oštru planinsku i toplu mediteransku klimu i da je to takođe zanimljivost koja se može turistički valorizovati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.