Izrael poručio MKS: Nemojte izdavati naloge za hapšenje, borićemo se

Izrael poručio MKS: Nemojte izdavati naloge za hapšenje, borićemo se

Izraelski zvaničnici pozvali su Međunarodni krivični sud (MKS) da ne izdaje naloge za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika i poručili da će nastaviti da se bore.

- Očekujemo da se sud (MKS) uzdrži od izricanja naloga za hapšenje visokih izraelskih političkih i bezbjednosnih zvaničnika. Ovo nas neće odvratiti, nećemo pognuti glave i nastavićemo da se borimo - rekao je šef diplomatije Izrael Kac.

Upozorio je izraelske ambasade da ojačaju bezbjednost zbog rizika od "talasa antisemitizma", prenosi Rojters.

Izrael i SAD ulažu diplomatske napore kako bi spriječili Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i drugih izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi, preneli su izraelski mediji.

Kako je navedeno, Netanijahu je zabrinut da bi takav potez mogao da naruši ugled Izraela na međunarodnoj sceni i u kontaktu je sa zvaničnicima administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Netanijahu je izjavio u petak da bi predstojeće odluke MKS-a mogle da postanu "opasan presedan", ali da se stav Izraela ne mijenja.

- Nikada nećemo prestati da se branimo. Iako odluke suda u Hagu neće uticati na akcije Izraela, one bi bile opasan presedan koji bi pretio vojnicima i zvaničnicima bilo koje demokratije koja se bori protiv kriminalnog terorizma i agresije - poručio je premijer.

Vrhovni tužilac MKS-a Karim Kan rekao je tokom posjete regionu u decembru da istraga "napreduje, sa rigoroznošću, odlučnošću i sa insistiranjem da postupamo ne na osnovu emocija, već na osnovu čvrstih dokaza".

Harec je prenio da izraelska vlada pretpostavlja da će Kan uskoro izdati naloge za hapšenje premijera, ministra odbrane Joava Galanta i načelnika štaba vojske Hercija Halevija.

Izrael i SAD ne prihvataju jurisdikciju MKS-a, ali nalog za hapšenje spriječio bi izraelske zvaničnika da putuju u više od 120 zemalja i otežale zapadnim demokratijama da sarađuju s Tel Avivom, rekao je Metju Žile, profesor prava na Univerzitetu Eseks.

Rojters podsjeća da se protiv Izraela vodi odvojen postupak za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.