Premijer Gvineje negirao da je njegova zemlja priznala Kosovo
Bisao i Vučić

Premijer Gvineje negirao da je njegova zemlja priznala Kosovo

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo negirao je danas u Beogradu da je njegova zemlja priznala nezavisnost Kosova i kazao da on nije vidio nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo.

"Ako neko od vas ima neki papir, neka mi pokaže, ja sam sve pretražio, ništa nisam našao", rekao je Sisoko Embalo na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, javlja Anadolija.

Prema podacima Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva spoljnih poslova Kosova, Gvineja Bisao je 2011. priznala Kosovo. Gvineja Bisao, međutim, nije podržala prijem Kosova u UNESCO i bila je uzdržana kada se 2015. glasalo o tome.

Dačić je rekao da je istu informaciju, o nepriznavanju Kosova, on ranije dobio iz Gvineje Bisao.

"To je još jedna potvrda da se na tom spisku koji Priština stalno predstavlja na nekim sajtovima, da se na njemu nalaze zemlje koje nikada nisu priznale Kosovo ili ako ima nečega što je bilo pre više godina, siguran sam da ove vlasti ne stoje iza svega toga", rekao je Dačić.

On je dodao da je pozvao premijera Gvineje Bisao da pogleda dokumente još jednom, ali da mu je on odgovorio da Gvineja Bisao nikada ne bi uradila ništa što bi dijelilo Srbiju.

Dačić je rekao da se ne bi usudio da definiše jasan broj zemalja koje su priznale Kosovo i dodao da je među zemljama koje nikada nisu priznale Kosovo Trinidad i Tobago, iako se oni stalno navode kao zemlja koja je priznala nezavisnost. On je dodao i da na spisku zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo „treba da budu precrtani Surinam i Gvineja Bisao“.

"Nama su se desila dva odvojena slučaja, da je Sao Tome i Principe poništio odluku o priznanju nezavisnosti, a potom i Surinam, a da ovde imamo pitanje da li je Gvineja Bisao ikada priznala Kosovo", rekao je Dačić.

Dačić je novinarima rekao i da pitanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom nije novo, jer jer pokrenuto kada je Srbija otvorila pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, ali je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.