Ne prijeti nikakva opasnost,brod plovi ka Italiji
Brod sa migrantima

Obalska straža Grčke

Ne prijeti nikakva opasnost,brod plovi ka Italiji

Predstavnici Obalske straže Grčke izjavili su večeras da teretnom brodu "Blu skaj Em" (Blue Sky M) pod zastavom Moldavije, sa kog je ranije danas iz oblasti ostrva Otoni kod Krfa u Jonskom moru upućen SOS signal, ne prijeti nikakva opasnosti i da nije uočeno ništa sumnjivo, javile su agencije.

Asošijeted pres prenosi izjavu neimenovanog zvaničnika Straže da je sa jednog grčkog broda kontaktiran kapetan "Blu skaj Ema", koji je rekao da plovilu ne prijeti nikakva opasnost i da nije tražena nikakva pomoć.

Brod je nastavio put ka Italiji, navela je američka novinska agencija.

Predstavnica Obalske straže rekla je TAS S-u da je brod proveren iz vazduha i da ništa sumnjivo nije uočeno.
"Brod je izašao iz grčkih teritorijalnih voda i zato smo vratili brodove koje smo uputili ka njemu", rekla je kratko ona.

Ranije je javljeno da je Grčka uputila jedan ratni brod, helikopter i čamac Obalske straže radi provjere vijesti o upućenom SOS signalu sa broda na kom je, navodno, između 400 i 600 imigranata, kao i naoružani ljudi.

Bi-Bi-Si (BBC) je javio da se na satelitskom snimku vidi da je brod oštro zaokrenuo i uputio se u južnu Italiju a da je ranije išao ka hrvatskoj luci Rijeci.

AP je prenijela izjavu načelnika operacija Obalske straže Nikolaosa Patrinosa da je jedan od putnika uputio poziv sa mobilnog telefona i rekao da je brod na 16 kilometara od obale Krfa sa velikim brojem migranata koji su "bez vode, hrane i ćebadi".
Prema nekim informacijama, brod je prije dvije nedelje isplovio iz Turske luke Korfez.

Desetine hiljada imigranata i izbjeglica, od kojih većina bježi od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

( Izvor: Tanjug )

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.