Usvojen novi sistem bodovanja
ilustracija

Formula 1

Usvojen novi sistem bodovanja

Od ovogodišnjeg šampionata Formule 1 posljednja trka će biti bodovana dvostruko, zvanično je odlučeno u Ženevi.

To pravilo po kojem će posljednja trka vrijeđeti više od svih ostalih usvojeno je krajem prošle godine, a o njemu se diskutovalo na sastanku čelnika Formule 1. Kako prenosi BBC, to je ideja prvog čovjeka Formule 1 Bernija Eklstona, da bi borba za titulu bila riješena što kasnije.

Sastanak u Ženevi je sazvan da bi se raspravljalo o uvođenju ograničenja troškova 2015. godine, a čelnik jednog od vodećih timova rekao je za BBC prije sastanka da se većina ekipa složila da ono bude odbijeno. Prema istim izvorima, Eklston i Svjetska automobilska federacija su potpuno pogriješili kakva će reakcija biti na uvođenje ograničenje troškova. Međutim, timovi su se sa FIA i Eklstonom dogovorili da poslije sastanka medijima ne otkriva detalje.

Uvođenje ograničenja od recimo 150 miliona funti ne bi smanjio troškove manjih timova, pošto oni troše i manje novca od toga. Međutim, kada bi ograničenje bilo 100 miliona, bila bi smanjena razlika između manjih timova i Red Bula, Ferarija, Mercedesa i Meklarena. Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje trkom za Veliku nagradu Australije 16. marta.