Irska šokirana nakon što su rezultati DNK testova vratili djevojčicu porodici
Dablin

Izazvane polemike kontinentalnih razmjera

Irska šokirana nakon što su rezultati DNK testova vratili djevojčicu porodici

DNK test je utvrdio da plavokoso, plavooko dijete koje je oduzeto romskoj porodici od strane policije u Dablinu njihova biološka ćerka, prema Sky News-u.

Dijete je uzeto od svojih roditelja u ponedjeljak, nakon što je njihov komšija kontaktirao vlasti i prijavio dijete koje ,,živi sa mnogobrojnom romskom porodicom, ali ne izgleda uopšte kao njena ostala, navodna,braća i sestre", piše Sunday World.

Sumnje oko djeteta u Dablinu su već bile pokrenute, kada je irski Times objavio da su romski roditelji dostavili izvod iz matične knjige rođenih i pasoš plavokose djevojčice, kako bi potkrijepili svoje tvrdnje da je kćerka njihova.

Međutim,irski slučaj je uslijedio nakon oduzimanja druge plavokose djevojčice iz romskog kampa u blizini grada Larise u centralnoj Grčkoj. Za tu djevojčicu, po imenu ,,Maria", utvrđeno je da ne postoji genetska povezanost sa parom koji je tvrdio da su njeni roditelji.

Ove dvije priče izazvale su polemike kontinentalnih razmjera o mogućnosti da su romske bande odgovorne za trgovinu ukradenom djecom. Mnogi posmatrači, međutim, izražavaju svoju zabrinutost da će slučaj voditi do istrage protiv evropskih romskih zajednica, koje su istorijski jedan od najizolovanijih i najprogonjenijih naroda u Evropi.

Ovo je, zapravo, već drugi put ovog mjeseca da je irska policija oduzela dijete iz romske porodice, a kasnije ga vratila.Prethodni slučaj desio se sa jednim dvogodišnjim dječakom u irskoj oblasti Midlands, međutim, kako izvještava Gardijan, ostaje nejasno da li je rezultat DNK testa uticao na odluku o vraćanju.

Udruženje za prava putnika Pavee Point upućuje prigovore na račun irskih slučajeva, napominjući da se odvođenje djece iz njihovih porodica tretira kao ,,problem boravišta, a ne pitanje pribježišta u krajnjoj nuždi. "

(Izvor: businessinsider.com)