SAD: Džulijan Asanž je ljude doveo
Žulija Asanž

SAD: Džulijan Asanž je ljude doveo "u opasnost"

SAD su ocijenile da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž koji je sada slobodan po neuobičajenom sporazumu sa američkim vlastima o priznavanju krivice za djelo za koje mu se računa da je zatvorsku kaznu izdržao u pritvoru Velikoj Britaniji, doveo ljude "u opasnost" 2010-ih godina objavljivanjem hiljada povjerljivih državnih podataka i dokumenata SAD.

"Objavljeni dokumenti dali su identifikacione informacije o pojedincima u kontaktu sa Stejt departmentom, uključujući opozicione lidere, aktiviste za ljudska prava širom svijeta, koji su bili izložene riziku zbog objelodanjivanja tih podataka", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"To je takođe omelo sposobnost američkog osoblja da gradi odnose i da vodi iskrene razgovore", dodao je Miler.

U srijedu je Asanž (52) pušten na slobodu poslije kratkog ročišta u američkom saveznom sudu u Sajpanu, na Sjevernim Marijanskim ostrvima, gdje je priznao da je pribavljao i objavljivao američke vojne tajne. Vratio se u Australiju, svoju zemlju porijekla.

Po sporazumu, taj bivši informatičar se izjasnio krivim za kovanje zavjere za dobijanje informacija o nacionalnoj odbrani i za njihovo otkrivanje, za šta je kažnjen pet godina zatvora, ali tamo nije dospio jer je taman toliko donedavno bio u ekstradicionom pritvoru u Velikoj Britaniji, te je tako odmah pušten na slobodu.

Američko pravosuđe ga je gonilo jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.

Asanža njegove pristalice vide kao "heroja slobode govora", ali njegovi kritičari ga optužuju što je objavio velike količine vladinih dokumenata bez ikakvog filtriranja.

U to vrijeme, Stejt department je "morao da učini sve kako bi sačuvao ljude od opasnosti", podvukao je Miler ne iznoseći detalje.

Portparol Stejt departmenta je odbio da komentariše sporazum pravosuđa s Asanžom i pregovore s Australijom, posebno one koji su omogućili da se razriješi ova pravna saga koja je trajala skoro 14 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.