Mujović o situaciji u Glavnom gradu: Dogovor je blizu
Saša Mujović, Foto: Vlada Crne Gore

Mujović o situaciji u Glavnom gradu: Dogovor je blizu

Predsjednik gradskog odbora Pokret Evropa sad Saša Mujović u izjavi za “Dan“ kaže da se nada da je blizu dogovor između PES-a i Pokreta za Podgoricu.

“Vrlo brzo očekujemo konačno rješenje galimatijasa zvanog funkcionisanje gradske uprave Podgorice. Imamo pozitivnih nagovještaja da će se rješenje naći među konstintuentima aktulene većine. Mi kao Pokret Evropa sad ne želimo da čekamo. Želimo da se situacija riješi na bilo koji način, jer iz osjećaja odgovornosti prema građanima moramo stvoriti uslove da gradska vlast u punom kapacitet funkcioniše. Samo u takvim uslovima neka građani sude jesmo li spremni da ispunimo obećanja ili nijesmo“, kaže Mujović.

Iz Pokreta za Podgoricu nijesu željeli da daju izjavu u kom pravcu se situacija razvija.

Do krize vlasti u Podgorici je došlo je krajem februara kada je više članova, među kojima i pet odbornika, napustilo djelovanje u Pokretu Evropa sad. Oni su krajem marta formirali odbornički klub Pokret za Podgoricu, a potom sa odbornicima URA i PzP Klub 11. Vladajuća većina ima 34 odbornika naspram 24 iz opozicije. Opozicija je prije dva dana predala parlamentu inicijative za skraćenje mandata Skupštini i razrješenje gradonačelnice Olivere Injac koje međutim nije podržala opoziciona Bošnjačka stranka i Građanska inicijativa “21.maj“.

Koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Podgorici 12. aprila 2023. godine potpisali su Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Nova srpska demokratija, URA, PzP, DNP, CIVIS i Demos. U takozvanoj novoj političkoj realnosti nestala je kompaktnost 34 odbornika ne samo zbog podjele u Pokretu Evropa sad već i zbog činjenice da je jedan odbornik napustio DNP i djeluje kao nezavisni, a odbornik CIVIS-a istupio iz klub odbornika GP URA. Takvo stanje iz parlamenta se preslikalo na izvršnu vlast uz činjenicu da pojedini kadrovi bivše vlasti i dalje vode neke resore.

Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, je u jednom nedavno datom intervjuu rekla da treba sagledati da li postoji potreba da se koalicioni sporazum redefiniše. Saopštila je da se sedam mjeseci čeka imenovanje zamjenika gradonačelnice iz redova Demokratske Crne Gore, te da je i ta situacija doprinijela da se umanji efikasnost rada.

Ona je kazala da nije samo pitanje, kako se javnosti često adresira, odbornika Pokreta za Podgoricu i njihove zahtjeve, nego ukupno koalicioni partneri treba da sjednu i u zajedničkom dogovoru sagledaju koji su sve to stepeni odgovornosti i potreba da se zajednički nađe mjera kompromisa da bi se vlast u Glavnom gradu stabilizovala i bila efikasnija, saopštila je gradonačelnica Injac.U osvrtu na rezultate gradske uprave Injac kaže da ima dosta buke, dezinformacija i govora koji se graniči sa govorom mržnje, a sve to služi kaže, kao štit za ostvarivanje isključivo sopstvenih interesa onih koji su ostavili institucije u rasulu, milionske dugove, koji nisu brinuli o infrastrukturi i razvoju grada.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.