Kako će izgledati prva debata između Bajdena i Trampa?
Džo Bajden i Donald Tramp

Predsjednički izbori u SAD

Kako će izgledati prva debata između Bajdena i Trampa?

Prva predsjednička debata između predsjednika Džoa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa biće održana 27. juna u Atlanti, u Džordžiji, uz nova pravila.

Kablovska TV mreža Si-En-En (CNN), na kojoj će biti prenošena prva debata, saopštila je da izborni štabovi kandidata pristali na nova pravila, koja obuhvataju i gašenje mikrofona.

Moderatori će biti voditelji CNN-a Džejk Taper i Dejna Beš, a prenos bi trebalo da traje sat i po, uz dvije pauze za reklame.

Pauza za reklame nije bilo kada je, tokom protekle tri decenija, za TV sučeljavanja bila zadužena Komisija za predsjedničke debate. To više nije slučaj.

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u riječ. Tokom debata uoči predsjedničkih izbora 2020. godine, Tramp i Bajden su više puta prekidali jedan drugog.

Po ugledu na prethodne godine, moderatori će "koristiti sva sredstva na raspolaganju da vode računa o vremenu i osiguraju civilizovanu raspravu", saopštio je CNN.

Za razliku od prethodnih godina, kandidati neće imati uvodna izlaganja. Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike. Moderatori će takođe imati diskreciono pravo da odobre dodatni minut. Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente.

Prema CNN-u, bacanjem novčića biće određene pozicije kandidata na podijumu. Neće moći da donose unaprijed napisane bilješke, već će im biti dat papir, olovka i voda. Predstavnicima izbornih štabova neće biti dozvoljeno da razgovaraju sa svojim kandidatima do kraja debate.

Datum ovogodišnje debate je najraniji u američkoj istoriji, sa kandidatima koji još nisu formalno prihvatili nominacije svojih stranaka. I Bajden i Tramp će to uraditi na stranačkim konvencijama.

Republikanska konvencija je narednog mjeseca u Milvokiju, u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu, u državi Ilinois.

Planirana je još jedna debata, 10. septembra, a domaćin će biti televizijska mreža Ej-Bi-Si njuz (ABC News).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.